Британската легенда в леката атлетика Себастиан Коу отговори "разбира се, че обмислям тази възможност на въпрос дали би се кандидатирал за поста на президент на Международния олимпийски комитет, предаде АП.

Президентът на световната атлетика и олимпийски шампион, който е барон, бе сред основните организатори на Игрите в Лондон през 2012 и от дълго време е смятан за подходящ за наследник на германеца Томас Бах начело на МОК.

Бах изненадващо обяви ден преди края на Олимпийските игри в Париж, че ще напусне поста през следващата 2025 година и няма да се кандидатира за нов мандат.

Коу е на 67 години и възрастта му може да работи срещу неговата кандидатура. Въпреки сериозните му връзки в олимпийското движение той може би няма да бъде фаворит за поста заради някои от неговите позиции по отношение на допинга, войната, която Русия води срещу Украйна и за плащането на атлетите.

За пример световната атлетика плаща премия от 50 000 долара тази година на всички олимпийски шампиони - нещо, което не е видяно с добро око от някои спортни лидери.

Изборите за президент на Международния олимпийски комитет ще се проведат през март 2025 година на сесията на организацията в Гърция.