Председателят на родната федерация по бадминтон Володя Златев коментира емоциите от вторник, когато изгледа на живо победите на Калояна Налбантова (на сингъл) и сестрите Габриела и Стефани Стоеви (на двойки) от олимпийския турнир по бадминтон.

„Това е исторически момент, не само с класирането на сестри Стоеви, но и това, че в един ден постигнахме две победи – нещо, което не се бе случвало досега. Регламентът на Олимпийски игри е много тежък, само 16 двойки се класират и това, което направи Калояна след сестри Стоеви ни вдъхнови всички. Смятам, че това е една победа за България. Пред френска публика да победим французойка. Сами видяхте, че и французойката и представителките на САЩ бяха от азиатски произход. Така или иначе, победихме елита на света на тяхна територия“, коментира пред БНТ Златев.

„Апетитът идва с яденето. Амбицирани сме, сестрите са готови, подготвени са. Преди Игрите говорихме много, че да завоюваме пето място е програма минимум. Ето, че го сториха и дай Боже да постигнат победа в преките елиминации“, добави председателят на родния бадминтон. 

„Калояна, с това класиране, вече е световна звезда. Едва на 18 години, тя е най-успешната млада състезателка, изобщо от Европа, на тази Олимпиада. Тя е бъдещето на европейския бадминтон. Дай Боже, с много, много оптимизъм към Лос Анжелис след 4 години“, каза още Володя Златев.

БЛИЦ припомня, че тaлантливата Калояна Налбантова, която е родом от Първомай, записа победа и загуба при дебюта си на Олимпийски игри. 

Личният й треньор е Стилиян Макарски.