Борецът Семен Новиков донесе първия златен медал за България на Oлимпиадата в Париж. Натурализираният украинец спечели титлата в класическата борба до 87 килограма, побеждавайки във финала по безапелационен начин Алиреза Мохмадипиани (Иран) със 7:0. 

"Вярвах в себе си. Моят треньор повярва в мен. Господин Гриша Ганчев винаги вярва в мен. Много съм щастлив, че донесох първо злато на България. Всеки ден гледах резултатите за България и всеки ден мислих, че трябва да "оправя ситуацията". Надявам се да не е последен медал", каза Новиков след огромния успех.

"Не знаех, че съм единственият европеец. Значи се борих не само за България, а за цяла Европа. Бях много мотивиран. Настроен да не давам шанс на своя противник. Ние с треньора обсъждахме тактиката. Просто трябваше да изляза и да покажа какво мога", продължи олимпийският шампион.

"Надявам се, че съм донесъл много радост на българския народ. Знам, че в България много обичат руснаците, но се надявам, че повече хора ще обичат и украинците. Знам химна от европейското първенство", добави Семен Новиков.