Тежкоатлетът Божидар Андреев говори след големия успех на Олимпиадата в Париж. 27-годишният щангист, родом от сливенското село Тополчане, успя да направи шест успешни вдигания, като обясни, че завоюваният бронзов медал е изпълнено специално обещание.

"Чувствам се много добре, можех и още повече да направя, но обещах да спечеля медал на Олимпиадата. Дали сребро, злато или бронз, без значение. Просто исках да взема медал и да си спазя обещанието към хората, които не са сред нас, и хората, които са сред нас. Сред нас вече не е на треньора дъщеря му, лека й пръст (б.р. - починалата през 2021 г. щерка на Пламен Братойчев). Обещах също на баща ми и брат ми, че ще спечеля медал", започна Андреев.

"Не беше максимума, направихме шест опита и се надявахме за медал, и чакахме някой да изпусне опит. Единият, ако беше изпуснал, щяхме да станем втори. Аз съм единственият, който направи шест сполучливи опита, което говори за добрата подготовка", продължи тежкоатлетът ни. 

Андреев каза също, че днешният успех означава край на състезателната му кариера, която бе напът да прекрати още след Олимпиадата в Токио. "Исках да приключа, защото на предната Олимпиада не успях да изпълня обещанието си. Бях го дал на Преслава, лека й пръст (б.р. - дъщерята на Братойчев). Дано съм я зарадвал с този медал. Дано са доволни и треньора ми, жена му, майка ми, родителите ми. Много искам да благодаря и на бъдещата ми жена, че ме подкрепя и е до мен, на нейните родители, на близките ми приятели и феновете, които ме подкрепят за абсолютно всичко", каза още Божидар Андреев.

"Аз съм казал, че на първата Олимпиада, ако взема медал, ще приключа. В Токио не успях, сега вече мисля да спра, да си дам почивка и да дам шанс на по-младите", добави медалистът от Париж.