При четвъртото си участие на Олимпийски игри Новак Джокович успя да преодолее за първи път полуфиналната фаза и така се доближи само на една победа от единствения голям успех, който липсва в невероятната му кариера – олимпийското злато.

Сърбинът си гарантира пореден финален мач срещу Карлос Алкарас след победа с 6-4, 6-3 над италианеца Лоренцо Музети. Резултатът определено не отговаря на трудностите, които на моменти имаше 24-кратният шампион от Големия шлем. Той обаче успя да спечели всички ключови битки и важни геймове в мача, което му осигури двусетовата победа.

Така Джокович си гарантира втори олимпийски медал в своята кариера след бронза през 2008. В неделя ще стане ясно дали той ще бъде златен. За целта сърбинът ще трябва да запише четвъртата си победа над Алкарас, с когото до момента са си разделили по три успеха. Карлитос спечели последната им среща, финалът на Уимбълдън. Новак обаче има успех в единствената им среща на кортовете на Ролан Гарос – на полуфинала на Откритото първенство на Франция през миналата година.

Предстоящият суперсблъсък ще бъде и мач между най-младия и най-възрастния финалист в историята на олимпийския тенис турнир.