Световният шампион Германия е аут от баскетболния турнир на Олимпиадата в Париж! Домакинът Франция надви Бундестима със 73:69 (18:25, 15:8, 23:17, 17:19) на полуфиналите и за четвърти път в историята ще се бори за олимпийското злато. "Петлите" очакват на финала победителя от мегасблъсъка САЩ - Сърбия, който ще се играе по-късно довечера.

По този начин е възможно на втора поредна Олимпиада да гледаме финал между САЩ и Франция. Домакините чакат да разберат дали ще се изправят отново срещу американците, ако самите те успеят да се справят със Сърбия във втория полуфинал тази вечер от 22:00 часа. В Токио 2020 Щатите победиха “петлите” с 87:82 в спора за златото.

Двубоят започна силно за световните шампиони, които записаха минисерия от четири поредни точки в началото чрез кошове на Франц Вагнер и Даниел Тайс - 0:4. Денис Шрьодер също се присъедини към реализаторите за германците и така преднината на неговия тим набъбна до седем точки при 2:9, след като преди това Изая Кординие вкара първия кош за Франция в мача.

Вагнер също показа своя точен мерник и направи дистанцията двуцифрена при 2:12 за германския състав. Това стечение на обстоятелствата провокира Венсан Коле да вземе първия си таймаут в мача, като след него баскетболистите му в две поредни атаки стигнаха до борби в нападение и се възползваха от тях, за да намалят дистанцията до седем при 5:12.

Кординие отново блесна, този път с фантастичен пробив през целия германски отбор, но след това Шрьодер и Вагнер продължаваха да тормозят защитата на домакините - 7:16, като двамата бяха вкарали 14 от общо 16-те точки на своя отбор. Французите предприеха първи промени в петицата си, като Еван Фурние и Матиа Лесор раздвижиха нападението на "петлите" - 13:18.

Серията на французите достигна седем поредни точки след тройка на Кординие за 16:18 при оставащи три минути до края на първата четвърт. Гордън Хърбърт също взе прекъсване и това се отрази положително на неговия тим, който спря устрема на "петлите" и пак стигна до преднина от седем точки при 18:25. Именно това бе резултатът след една четвърт игра.

В началото на втория период германският състав възстанови двуцифреното си водачество при 18:28, благодарение на тройка на Ник Вайлер-Баб, който продължаваше да прави силно включване от резервната скамейка. На терена за домакините пък за първи път се появи Руди Гобер, който влезе на старта на частта.

Кординие пък се превърна в първия баскетболист с двуцифрен точков актив в мача - 11 точки, като той бе нанизал повече от половината точки на тима си до този момент при 20:28. Кош на Уембаняма направи разликата шест точки, а Йоханес Тийман получи удар в окото и бе заменен принудително при 22:28.

Френският вундеркинд започна да разкрива своя потенциал и след негов кош и фал "петлите" сведоха разликата до едно притежание при 25:28. И двата тима вдигнаха нивото в защита и аргумент за това бяха само 12-те точки, отбелязани общо от началото на втората четвърт - 25:30 в полза на Германия.

Кординие продължаваше да е най-добрият играч на французите, като този път той асистира за забивка на Никола Батум за 29:33 при оставащи по-малко от две минути до края на първото полувреме. Зоновата защита вършеше страхотна работа на френския отбор, а забивка на Уембаняма през Тайс направи резултата равен при 33:33 след първите 20 минути игра.

Френският отбор стигна до обрат в началото на третата четвърт при 38:37. Две поредни тройки на Денис Шрьодер помогнаха на Бундестима да възстанови равенството при 45:45, но независимо от това домакините продължаваха да имат инициативата в периода след кош и фал на Никола Батум за 48:45.

Двубоят беше изключително равностоен след амплитудата в първата четвърт, а Шрьодер пък не спираше да тероризира защитата на "петлите" и донесе точка преднина на своя тим при 48:49. Веднага след това отличният Кординие наниза втората си тройка в мача, но така или иначе дистанцията продължаваше да е само точка в полза на някой от двата тима при 51:50 с оставащи около две минути до края на третата част.

Матиа Лесор се отличи с хубава изява в подкошието на съперника, а Еван Фурние се вдигна от тройката и отбеляза, за да донесе шестточкова преднина на финалистите от Токио 2020 - 56:50. В последните две минути и половина германците не можаха да отбележат нито точка, като преди старта на финалния период разликата бе шест при 56:50.

Благодарение на успешна изява на Франк Нтиликина преднината на домакините достигна осем точки при 58:50, но веднага след това Айзък Бонга успя да стигне до топката и да сложи край на пропадането на Германия с тройка за 58:53.

Изведнъж разликата бе увеличена до двуцифрените измерения, след като първо Виктор Уембаняма наниза тройка, а секунди по-късно Лесор пак наказа подкошието на световните шампиони за 63:53. След таймаута Уембаняма направи чадър на тройката на Шрьодер, а веднага след това успешен изстрел на Нтиликина от далечно разстояние направи нещата много неприятни за Бундестима - 66:53.

С четири поредни точки на Даниел Тайс германците се върнаха в мача при 66:57 в средата на последната четвърт. Бонга пак изригна с ключова тройка за 67:60, но Гершон Ябуселе пак стигна до наказателната линия и вкара два пъти за 69:60. Андреас Обст също бе точен от тройката, като драмата се запази до последно при 69:63 с оставащи по-малко от три минути до финалната сирена. Бонга и Шрьодер обаче пропуснаха тройки за гостите и така дистанцията се запази същата.

Уембаняма също направи грешка, но германците не се възползваха от нея заради лошо решение на Обст. Лудницата бе тотална - Кординие пропусна забивка, а Ябуселе извърши петото си лично нарушение, след което Шрьодер отбеляза за 69:65 на влизане в последните 60 секунди.

Матиа Лесор вкара веднъж от наказателната линия, а Франц Вагнер най-сетне се отпуши с първите си точки от откриващия период насам - тройка за 70:68 с оставащи 38 секунди на таблото. В следващото нападение на Франция Батум пропусна тройка, но Вагнер не можа да овладее топката и притежанието остана за домакините.

Уембаняма бе фаулиран бързо, вкара 1/2 и Германия имаше шанс да изравни при 71:68 с оставащи 10.9 секунди. Французите играха умно и веднаха извършиха фал срещу Шрьодер, като гардът също вкара веднъж от линията за 71:69. Кординие сложи точка на спора с два успешни изстрела от наказателната линия за крайното 73:69.

Гершон Ябуселе поведе реализаторската листа за Франция със 17 точки и 7 борби. Изая Кординие прибави 16 точки и още 7 овладени топки, Виктор Уембаняма се разписа с 11 точки и също 7 борби, а Матиа Лесор наниза 10 точки. Денис Шрьодер постигна 18 точки за отбора на Германия, докато Франц Вагнер приключи с 10 точки и 8 борби.