Франция е третият полуфиналист в мъжкия баскетболен турнир на Олимпийските игри в Париж, след като победи с 82:73 считания за фаворит Канада. В спор за място на финала домакините ще срещнат Германия, който по-рано отстрани Гърция.

За канадците това бе първа загуба на Игрите в Париж, оказала се и фатална.

Мачът в Париж започна с много по-добра игра на домакините, които поведоха с 23:10 през първата четвърт. До края на първото полувреме „петлите“ добавиха още 3 точки към актива си, който набъбна до 16 т. преднина. В третата четвърт „кленовите листа“ намалиха пасива си до само 5 точки и в последните 10 минути продължиха да натискат, но в крайна сметка не успяха да заличат голямото изоставане след първото полувреме на мача.

С основна заслуга за успеха на Франция бе Гершон Ябуселе, който за 30 минути на паркета се отчете с 22 точки, 5 борби и 1 асистенция.

Азея Кординие се отчете с 20 точки, Еван Фурние с 15.

Шей Гилджъс-Александър вкара 27 точки и добави 5 борби и 4 асистенции за 37 минути, но това не бе достатъчно и Канада се сбогува с участието на Олимпиадата.

Припомняме, че Франция и Германия вече се срещнаха в груповата фаза на Игрите в Париж, като тогава победата бе за Бундестима с 85:71.