Българският национал по борба Магомед Рамазанов беше изключително щастлив и заяви, че му е трудно да повярва, че е станал олимпийски шампион. 31-годишният борец от Дагестан спечели със 7:1 точки мача за титлата в категория до 86 килограма свободен стил срещу трикратния световен първенец Хасан Язданичарати (Иран), който участва в трети пореден олимпийски финал и има злато от Рио 2016.

Язданичарати получи травма на дясното рамо в началото и на пет пъти лекар влизаше на тепиха и спираше двубоя, но иранецът не се отказа, а българският национал стигна до победата с три поредни успешни хватки около минута преди края.

"Огромно благодаря на всички. Много съм щастлив. Той имаше някакви проблеми и затова честно казано тази победа не ми е толкова сладка. Доколкото разбрах, той е бил контузен и не се бореше с пълни сили. Опитваше се, но си взимаше почивки. Затова ми беше трудно да се събера. Той е истинска легенда и аз съм доволен, че делих тепиха с него", започна Рамазанов.

"Благодаря на Бог, че ми даде сила, търпение, воля, спокойствие. Толкова съм щастлив от този златен медал. Просто още не мога да повярвам. Този медал значи всичко за мен. Искаше го моят баща. Радвам се, че успях да го спечеля", добави Магомед.

31-годишният борец от Дагестан от този сезон се състезава за България, а най-големия си успех досега беше постигнал на Евро 2020 в Рим, където спечели сребро при 79-килограмовите, но за родината си Русия. "Треньорът Мирослав Колев от Велико Търново, при който тренира и брат ми, ми помогна с документите за българско гражданство по ускорената процедура. Взех паспорт през януари, участвах за България в пет-шест състезания и вече имам успехи. Но без личния ми треньор Вадим Алексеевич Бияз нищо нямаше да се получи. Той е българин от Молдова. Ако не беше той, преди седем години щях да се откажа от борбата. И сигурно никой нямаше да ме знае. Благодарен съм му много, той направи всичко за мен – от финанси до психология и тренировки. Благодарен съм на всички, с които съм се сблъскал по пътя си. Дори и тези, които не ме харесват, защото те също ми дават мотивация, за да им се докажа. Към никого не тая злоба", каза Рамазанов.

Той си поставя за цел злато и на следващата Олимпиада след четири години в Лос Анджелис, а със средствата, които ще спечели от титлата в Париж, иска да помогне на семейството си. Държавната премия за олимпийско злато е 250 хиляди лева.

"След Олимпиадата ще си почина, ще премина някакви процедури, възстановяване. Ще се срещна с личния ми треньор и със семейството ми. Не мога да си представя колко са щастливи те сега. Майка ми, братята и сестри ми, които водят тежък, монотонен живот. Надявам се с този медал да им донеса малко комфорт в живота. Не съм се интересувал от олимпийската премия, сигурен съм, че ще получа нещо. В България много хора обичат борбата, много хора ме подкрепят", обясни натурализираният българин.

"Ще продължа да тренирам. Искам да спечеля световното първенство, европейското също. Изпълних най-голямата си цел тук. Надявам се да се класирам за следващата Олимпиада в Лос Анджелис и пак да спечеля златото", допълни здравенякът.

"Семейството дори е по-важно от това злато", подчерта Рамазанов.