Баскетболистът Леброн Джеймс ще бъде знаменосец на САЩ на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж в петък.

39-годишният ветеран, който е лидер по отбелязани точки във вечната класация на НБА, ще представя родината си за четвърти път на Олимпийски игри след 2004, 2008 и 2012 година. При предишните му участия САЩ спечели бронз в Атина и златните медали в Пекин и Лондон.

Джеймс ще стане първият баскетболист, който е знаменосец на американската делегация. Преди него с подобна чест бяха удостоени две от легендите, но на женския баскетбол - Даун Стейли в Атина и Сю Бърд в Токио преди три години.

"Това е невероятна чест за мен да представям САЩ на глобалната сцена, особено в такъв момент, който може да обедини целия свят. За мен като дете от Акрън тази отговорност, която ми се поверява, означава всичко. Не само за моето семейство, но за всички деца от Акрън, за моите съотборници, за олимпийския ни тим, както и за аспирациите на толкова много хора по целия свят. Спортът има силата да обединява и аз съм горд, че съм част от този важен момент", заяви Джеймс.

Делегацията на САЩ за Игрите в Париж се състои от почти 600 спортисти, като 53 процента от тях са жени. 

Олимпиадата във френската столица започва  на 26 юли и ще приключи на 11 август.