Българският борец Кирил Милов беше много разочарован от начина, по който допусна загуба в първия кръг на репешажите в кат. до 130 кг в класическия стил на Олимпийските игри в Париж.

Милов допусна обрат от 4:1 до 4:6 точки в мача срещу поставения под №2 осемкратен шампион на Африка и бронзов медалист от последното Световно първенство в Белград 2023 Абделатиф Мохамед (Египет) и пропусна възможността да се класира за мача за бронза.

"Допуснах уникално голяма грешка. При положение че той е 25 кг по-тежък от мен, успях да го хвърля първия път и нямам представа какво ме накара да отида в същата ситуация малко след това. Може би желанието да приключа срещата по-бързо, да го победя с технически туш, но това е. Имаме голяма разлика в килограмите и беше най-глупавото решение, което можех да взема. Това ми коства малкия финал и отпадам от турнира. Най-неприятното е, когато загубиш и сам си си виновен“, заяви Милов.

"Днес имаше повече борба. Този състезател е по-техничен и отива повече на хватки. Един от малкото на 130 кг, който прави технически действия. Затова се повлия по моята борба и успях да го хвърля. Докато кубинецът, който се бори за Чили, от когото загубих вчера, всичките срещи ги спечели без нито едно действие, без нищо. Просто правилна тактика и в момента правилата са такива, че можеш да побеждават при 1:1 без да си направил хватка", каза още българинът.

"Дадох всичко от себе си. Но към края вече нямах абсолютно никакви сили. Раздадох се на максимум, но тази глупава грешка ми коства всичко. Но човек се учи от грешките. Надявам се в бъдеще на нашата категория да смажем конкуренцията", добави той.

Милов традиционно се състезава в категория до 97 килограма, но трябваше да отиде при най-тежките, след като България в последния момент получи допълнителна квота за Париж 2024 заради отказването на руските и беларуските борци.

„Никога не трябва да се оправдаваш. Дори и с 25 килограма по-малко от тях виждам, че пак мога да се боря на много добро ниво. Но тази грешка ми струва малкия финал. Вината си е изцяло в мен, няма никакви други причини – нито килограми, нищо нещо друго. Сам я допуснах, но боже би и умората си оказа влияние. Това е истината на големия спорт, който сгреши – губи", заяви българският борец.

Милов се надява да бъде напълно здрав и да се пребори за квота за Игрите в Лос Анджелис 2028.

„Надявам се да имам успеха и късмета да отида веднъж на Олимпиада здрав и в моята категория и всичко да е наред, защото вече две Олимпиади имам всякакви проблеми и какво ли не. Но повтарям – никога не трябва да се оправдаваме, стискаме зъби мъжката, даваме всичко от себе си и каквото Бог е отредил", обяви Кирил Милов.