Българският национал Айк Мнацаканян отпадна от олимпийския турнир по класическа борба в категория до 77 килограма. Той претърпя поражение на осминафиналите по-рано днес с 0:2 точки от поставения под номер 2 в схемата европейски първенец от Рим 2020 и вицешампион от последните две световни първенства Санан Сулейманов (Азербайджан).

Азерът достигна до полуфиналите с успех над унгареца Золтан Левай по критерия за последна отбелязана точка след 1:1 и така Мнацаканян запази надежди за класиране за репешаж за бронза, но задължително условие за това беше роденият в Грузия Сулейманов да достигне финала във вечерната сесия.

В полуфиналите обаче, Сулейманов, който участва в надпреварата с проблем в лявото бедро, което беше сериозно превързано във всичките му срещи, загуби с 1:6 точки от Демеу Жадраев (Казахстан) и не успя да изтегли българския национал до бараж за медал.

34-годишният Жадраев в спора за златото утре ще се изправи срещу бронзовия медалист от световното първенство в Белград 2023 Нао Кузака (Япония), който надделя с 3:1 точки в другия полуфинал над шампиона от последните три европейски първенства Малкас Амоян (Армения).