Рекордьорът с 24 титли от Големия Шлем Новак Джокович от Сърбия е олимпийски шампион. Това стана факт, след като на финала в тенис турнира сърбина се наложи със 7:6, 7:6 над Карлос Алкарас от Испания. По този начин Ноле донесе втори златен медал от Игрите в Париж на своята страна след Зорана Арунович и Дамир Микеч на 10 метра въздушен пистолет в стрелбата.

Първият сет предложи редица точки за пробив и на двамата тенисисти, но никой не успя да го стори и нещата трябваше да се решат в тайбрек. Там Джокович беше по-концентриран и с три поредни точки успя да поведе в резултата.

През втората част двамата продължиха да печелят и да не дават възможност един друг да загубят подаванията си. Сръбският имаше възможност в третия гейм, но опитът му беше неуспешен. Крайна сметка се стигна до втори тайбрек в мача. В него Джокович стигна до комфортна преднина, която му беше напълно достатъчно за крайния успех.

Новак Джокович - Карлос Алкарас 7:6, 7:6

ПЪРВИ СЕТ
Световният номер 2 Джокович беше първия от двамата, който поведе в геймовете. В следващия Алкарас трябваше да спасява първа точка за пробив и се справи със задачата. В третата част сърбинът отново наложи офанзива и стигна до три поредни брейка, но Алкарас не се даде. В четвъртия гейм дойде момента и испанския тенисист да получи точки за пробив, но и той не успя да спечели подаването на съперника. След леко затишие и бърза размяна на геймове, в деветия гейм Алкарас имаше отново достатъчни точки за брейк, но ги пропиля. В последния гейм преди евентуален тайбрек Алкарас допусна грешки и Джокович получи и първи точки за спечелване на сета, но испанецът ги спаси. В тайбрека Ноле стигна до три сетбола и реализира още първия, за да поведе в резултата.

ВТОРИ СЕТ
Още в началото на втория сет двамата отново се захапаха и 11 минути трябваха на Алкарас да си спечели първото подаване за частта. В третия гейм Джокович имаше поредна точка за пробив в мача, но не можа да я реализира. Следващите геймове, борещите се за златото не допуснаха изненада и нещата се развиваха огледално на първия сет и за втори път в мача, нещата трябваше да се решат в тайбрек. В него Джокович стартира с минипробив, а след това си осигури аванс от 3-4 точки, които му бяха напълно достатъчни за победата.