Представителят на МОК Марк Адамс заяви, че Организацията не може да провежда допълнителни тестове за определяне на пол на спортистите, тъй като е незаконно.

"Тези тестове не са легитимни. Самият процес на теста и естеството му не са законни. Не трябва да се обсъжда публично. Дори начинът, по който са направени тези тестове, е незаконен. Нямам намерение. да коментирам това", заяви Адамс.

"Спортистите имат всички необходими документи. Ние не можем да провеждаме допълнителни тестове по време на състезанието, което е просто ужасно, дори и самата репутация на IBA (Международната боксова асоциация) не добавя увереност към резултатите от тестовете", добави той.

Както е известно на олимпийския боксов турнир се превърна в пълен фарс след скандално допусканите състезателки със симнтелен пол от Алжир Иман Хелиф и Лин Ю-Тин от Тайван. Последната днес се би с българката Светлана Каменова и я победи след изключително спорни съдииски решения.

Представителките на Алжир и Тайван не бяха допуснати на Световното първенство през 2023 г., но получиха разрешение за Игрите в Париж. Причина за това е, че Мондиала се организира от Международната боксова асоциация, докато олимпийският турнир е организиран от МОК.