Индийската състезателка по борба Винеш Фогат бе лишена от сигурния си медал и дисквалифицирана часове преди женския финал в категория до 50 кг в на Олимпийските игри в Париж.

Вчера Фогат победи олимпийската и четирикратна световна шампионка Юи Сусаки, за да се класира за решителния мач за титлата срещу американката Сара Хилдебранд.

Днес обаче индийката се оказа по-тежка от изискването за категорията и беше дисквалифицирана. Според олимпийските правила състезателите се явяват на кантар както в деня на квалификациите, така и в деня на финала.

Тази сутрин Винеш Фогат се оказа със 100 грама над максимума от 50 кг. След вчерашните си мачове тя беше забелязана да се разхожда облечена с дрехи за изпотяване. И цяла нощ се е борила да свали излишното тегло.

Според „India Today” Винеш е колабирала веднага след кантара и е била откарана в болница. Предполага се, че става дума за дехидратация.

"Със съжаление съобщаваме новината за дисквалификацията на Винеш Фогат в женската борба до 50 кг. Въпреки усилията на отбора през нощта теглото ѝ тази сутрин се оказа е с няколко грама над допустимите", обявиха от Индийската олимпийска асоциация.

Очаква се индийската делегация да оспорва дисквалификацията. Не е ясно какво ще се случи с разпределението на медалите, ако организаторите на Париж 2024 отхвърлят жалбата.

Както е известно, в нощна на понеделник срещу вторник първоначално присъден бронзов медал на Надя Батоклети (Италия) в бягането на 5000 метра за жени беше отнет след успешно обжалване от страна на Кения заради дисквалификация на завършилата на второ място Фейт Кипиегон.