Четири финала, четири златни медала, четири олимпийски рекорда, но новата френска звезда в плуване Леон Маршан остава здраво стъпил на земята.

Сега споделяйки същото постижение като американските легенди Майкъл Фелпс и Марк Шпиц – единствените други мъже, спечелили четири индивидуални златни медала в плуването на едни Игри, Маршан се удиви на сравнението.

"Това е лудост. Тези момчета са легенди. Легенди на този спорт", каза младежът, чийто треньор Боб Бауман е работил и с Фелпс.

"Просто е лудост да бъда сравняван с тях. Не мисля, че ще осъзная както съм постигнал още сега. Може би ще стане след няколко дни", добави той.

Той взе злато още в първото си състезание на 400 метра съчетано, а след това французинът постигна безпрецедентно постижение на 200 бътерфлай и 200 бруст в един и същи ден в сряда. В петък той добави титла и на 200 съчетано.

"Тази сутрин се събудих и бях пълен с енергия", каза Маршан пред медиите.

"Не мисля, че нещо се обърка тази седмица, всичко беше перфектно. Четири златни медала не е това, което си мислех, че мога да направя. Отначало се опитвах да спечеля един. Имах четири шанса да го направя. Сега имам нужда от време, за да помисля какво направих току-що. Имам нужда от почивка", добави французинът.

Бауман каза, че сравненията с Фелпс са напълно оправдани.

"Вече е доказано, че Леон се присъединява към Майкъл в онзи много рядък клуб на спортисти, които, когато напрежението е по-високо, се представят по-добре. Имаше много страхотни плувци тук, но той със сигурност е един от великите", коментира треньорът.