Американската федерация по гимнастика представи видеодоказателство пред Спортния арбитражен съд, според което Джордан Чайлс трябва да запази бронзовия медал. Гимнастичката взе отличието във финала на земя от турнира по спортна гимнастика на Олимпийските игри в Париж.

Вчера обаче стана ясно, че Чайлс трябва да върне отличието, тъй като контестацията за поправяне на оценка от съчетанието е закъсняла с четири секунди повече от позволената една минута.

Допълнителните доказателства бяха предоставени ден, след като КАС се произнесе в полза на жалбата на румънката Ана Барбосу, която ще се изкачи до третото място.

Барбосу и нейният екип обжалваха пред КАС, че контестацията относно оценката на Чайлс на страна на треньорката Сесил Ланди, е направена след изтичането на едноминутния срок и че на американката не трябва да се присъжда оценка от 13.766 точки, която я нарежда на третата позиция.

Американската федерация по гимнастика обяви, че на КАС са предоставени видеозаписи, които не са били достъпни преди решението на трибунала, взел решение в полза на Барбосу.

"Видеото показва, че Ланди първо е заявила искането си за контестация 47 секунди след публикуването на резултата, последвано от второ такова 55 секунди след първоначалното публикуване на резултата", се казва в изявление на централата.

Първоначално Чайлс получи оценка от 13.666 точки, докато Барбосу 13.700.

Решението на КАС не засяга нито победителката Ребека Андраде от Бразилия, нито сребърната медалистка Симон Байлс от САЩ, които получиха съответно 14.166 и 14.133 точки.