Олимпийската шампионка по бокс в категория до 57 кг от Лин Ю-Тин от Тайван заяви, че няма намерение да съди Международната боксова асоциация (IBA) за скандала и отношението към нея относно неуспешния тест за полова идентичност и допускането й до Олимпиадата в Париж.

"Вече доказах всичко с този олимпийски златен медал", каза тя, цитирана от Тайванската централна новинарска агенция.

Боксьорката коментира, че е преминала всички проверки от Международния олимпийски комитет (МОК) и е получила разрешение да се състезава, така че не иска да доказва нищо на никого отново.

Преди няколко дни тайванските власти съобщиха, че след края на Олимпиадата планират да заведат дело срещу IBA за уронване престижа на националката. Спортните власти на острова също така казаха, че Олимпийският комитет на Тайван вече е назначил адвокат, който да разгледа случая.

Лин Ю-Тин, която спечели олимпийската титла по бокс в категория до 57 килограма при жените, побеждавайки във финала полякинята Юлия Шеремета и алжирката Имане Хелиф, триумфирала в категория до 66 килограма при жените, след успех във финала над китайката Ян Лиу, попаднаха в буря от коментари, която доминираше в медийните заглавия и беше обект на разгорещен дебат в социалните платформи.

Двете бяха дисквалифицирани от Международната боксова асоциация (ИБА) от Световното първенство през 2023 година, която твърди, че боксьорките не отговарят на изискванията. Международният олимпийски комитет (МОК) обаче използва правилата за допустимост в бокса, приложени за Олимпийските игри през 2016-а и 2021 година, които не включват тестове за пола.