Златните медалистки в бокса Иман Калиф от Алжир и Лин Ю-Тин от Тайван, които бяха замесени в скандал относно половата си принадлежност по време на Игрите в Париж, са избрани от техните национални олимпийски комитети да носят флаговете на Церемонията по закриването, съобщи ДПА.

Калиф ще носи знамето на Алжир заедно с лекоатлета на 800 метра Джамел Седжати.  Лин ще изведе отбора на Тайван на "Стад дьо Франс" заедно със спринтьора на 200 метра Ян Чун-Хан.

Имаше разгорещени дебати в Париж относно правото на Хелиф и Лин да се състезават, след като бяха дисквалифицирани от Световното първенство за жени през 2023 година заради провал на тестовете за полова принадлежност, които включват изследване на кръвта и други, но не и тестове за тестостерон.

Световното първенство се провежда от Международната боксова асоциация (IBA). Нейната юрисдикция не e призната от Международния oлимпийски комитет (МОК), който администрира бокса по време на Игрите в Париж.

МОК заяви, че двете боксьорки са били родени жени, отгледани като жени и са жени в техните паспорти. Също така посочи, че те са се състезавали много години срещу други жени -включително и в Токио преди три години, губили са срещи от представителки на женския пол. 

Други знаменосци на Церемония по закриването са германското златно дуо Лаура Линдеман (триатлон) и Макс Рендшмид (каяк), както и американската легенда в плуването Кейти Ледецки заедно със състезателя по гребане Ник Мийд.