Българското женско участие в леката атлетика на Олимпийските игри в Париж приключи, след като Пламена Миткова не успя да се класира за финала в скока на дължина.

19-годишната пловдивчанка скочи 6,45 метра при най-добрия си опит, а това я остави далеч от 12-те най-добри в квалификацията. Тя завърши 19-а в крайното класиране.

С последен резултат на финала влезе французойката Хилари Кпача с 6,59 метра.

Квалификационният норматив от 6,75 метра покрита само четири състезателки. Най-добър резултат даде американката Тара Дейвис-Уудхол – 6,90 метра.

Освен нея поставената от организаторите норма покриха италианката Лариса Япикино (6,87), германката Малаика Михамбо (6,86) и Есе Бруме от Нигерия (6,76).

Единственият български лекоатлет, който все още е част от Олимпийските игри е Тихомир Иванов. Той утре преди обед ще участва в квалификацията в скока на височина при мъжете.

Никой от останалите родни участници в леката атлетика не успя да се класира за финалите в своята дисциплина – Мирела Демирева (скок на височина), Божидар Саръбоюков (скок на дължина) и Габриела Петрова (троен скок).