САЩ и Израел са взели изненадващо решение и няма да присъстват с големи делегации на откриването на Олимпийските игри в Париж в петък. Причината за това са притесненията за сигурността, тъй като церемонията ще се проведе с парад във водите на река Сена и се очакват рекордните над 300 000 зрители.

Това е огромно предизвикателство за осигуряване на безопасността на спортистите, особено на САЩ и Израел. Представители на двете държави често са обект на нападки заради ролята им в конфликтите в Близкия Изток. Израелски спортисти вече получиха смъртни заплахи през последните дни, а организация дори се закани да повтори събитията от Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., когато палестински терористи взимат за заложници 11 представители на Израел, които след това са убити.

САЩ по традиция винаги има една от най-големите групи не само като участие на олимпийските игри през годините, но и представителите на страната на церемониите по откриването също са сред най-многобройните.

Големите притеснения за сигурността на спортисти, зрители и официални лица на церемонията по откриването накараха френския президент Еманюел Макрон да поиска преглеждане на План „В“ и План „С“ за събитието. Привеждането в действия на един от резервните варианти ще донесе загуби от 255 милиона евро. Последната дума все пак ще е на държавния глава на Франция.

План „В“ предвижда преместване на откриването на площад „Трокадеро“, недалеч от Айфеловата кула. Именно на това място трябва да се проведе финалната част на основния сценарии за церемонията. Според План „С“ тържествената част ще се състои по традиционния за олимпийските игри парад на един от стадионите в Париж или покрайнините. Ако се стигне до реализиране на тази идея, почти сигурно ще бъде избран „Стад дьо Франс“, където ще се провеждат състезанията по лека атлетика.