Първият олимпийски шампион на България от Париж Семен Новиков има любопитно минало, за което БЛИЦ ще ви разкаже.

Той е роден на 11 декември 1997 година в Харков (Украйна). Олег Жменко е името на първия човек, вкарал Семен в залата за борба. Треньорът е съсед и приятел на бащата на момчето. В една слънчева сутрин 6-годишният Семен за сефте се докосва до спорта, който впоследствие ще го направи известен в целия свят.

Първоначално на Новиков не му върви. Ама изобщо не му върви. И в един момент започва да се колебае и да се замисля дали не е по-добре да се оттегли. Често губи схватки. Не успява да постигне никакви успехи като юноша. Някои му подмятат, че никога няма да покори върховете, че едва ли не се е провалил.

В крайна сметка Семен стиска зъби и не се поддава на провокациите.


Възходът в кариерата му се появява чак през 2016 година, когато е вече е почти 19-годишен. Печели първия си медал. Това се случва в категория до 84 килограма на националния турнир в Украйна. По пътя към финала Семен побеждава считания за най-добър борец в страната Степан Шелемех. Благодарение на крайния успех той попада в състава на украинския национален отбор по класическа борба. Радостта му е огромна.

Така е поставено началото на една славна кариера. Семен Новиков става през 2018 и 2019 година световен шампион при U-23.

През 2020 година вече е европейски шампион при мъжете. После два пъти е бронзов медалист на световни и европейски форуми.

През лятото на 2021 година той научава за интереса на българската федерация по борба. Лично Гриша Ганчев се среща с него и му предлага да стане български гражданин. Точно по същото време Семен има търкания с някои треньори от националния отбор на Украйна. И това като че ли накланя везните по посока България.

Говори се, че Ганчев е платил около 12-13 000 евро, за да се споразумее с украинската федерация по борба.

Така от януари 2023 година Семен започва да се състезава за ЦСКА и националния отбор на България.

Под флага на родината ни Новиков печели бронз на европейското първенство в Белград през миналата година. А снощи достигна най-големия връх в кариерата на всеки един спортист – олимпийската титла.

Семен се влюбил в България още след първите си месеци на наша земя. Сам изявил желание да научи химна. Признавал, че изобщо не може да пее, но можел да издекламира "Мила родино" даже и на сън да го бутнеш.