Станимира Петрова обяви дали продължава с бокса. Опитната националка се завърна у нас след третото й участие на Олимпийски игри. Боксьорката премери сили с най-добрите в категория до 54 килограма в Париж, но отпадна на крачка от медалите. Световната шампионка надделя над друга носителка на тази титла от Тайван, но след това допусна поражение от китайката Юан Чан, която ще спори за златото във френската столица.

33-годишната Петрова говори пред журналистите на летище "София".

"Бях на косъм. Равностоен мач, дори смятат, че съм малко ощетена. Не съм гледала мача, не смятам и да го гледам в близко бъдеще. Сега искам да си почивам. Това беше мечтата на живота ми. Явно трябва да се примиря, но напротив няма да се примиря", коментира двукратната европейска шампионка.

"Нищо не се знае, има и Лос Анджелис 2028 г. Не съм взела решение. Определено продължавам, харесвам бокса, просто сега ми трябва по-дълга почивка. Още не съм взела решение за световното първенство, което е скоро - в края на септември", обясни Станимира. 

"Доста съм изхабена и изтощена, но най-вероятно и на Световното ще играя", добави Петрова.

Тя коментира и участието на боксьорките Иман Калиф (Алжир) и Лин Ю-Тин (Тайван). Двете са състезателки, които не са успявали да преминат успешно тестове за полова принадлежност в миналото, но са допуснати да се боксират в Париж. Тин отстрани националката ни в по-високата категория до 57 килограма Станислава Каменова.

"Моето мнение е, че ако те (Хелиф и Ю-Тин) не са равностойни спрямо останалите, не трябва да участват. Определено изглеждат по-различни, но трябва да се направят нови тестове и да се изкарат доказателства. Нека се види, ако наистина имат различни хромозоми и повече тестостерон, и ако това ги прави неравностойни, то те не трябва да участват. Оказа се, че е много по-сложно. Аз знам това, което пишат и в медиите. Играла съм в категория до 51 килограма срещу Ю-Тин. Бях изумена, че са я изкарали по-висока от мен в тази категория", заяви Петрова.

"Не, не предстои край. Продължавам да играя и тренирам. Ще играя, докато се чувствам добре", добави тя.