Светлана Каменова Станева елиминира ирландката Михаела Уолш при дебюта си на олимпийски игри. 34-годишната българка ликува в срещата в категория до 57 килограма с единодушно съдийско решение - 5:0 гласа (30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27).

Боксовата ни националка, която е настоящата европейска шампионка от Белград 2024, ще се изправи на 1/4-финалите в Париж срещу едно от най-коментираните имена на Олимпиадата - Лин Ю-Тин. Боксьорката от Тайван се е проваляла на тестовете за определянето на пола, но въпреки това беше допусната до участие на Игрите във френската столица. Преди мача на Станева скандалната боксьорка постигна лесна победа над узбекистанка с единодушно съдийско решение (5:0).

При дебюта си на Олимпиада Светлана срази Микаела Уолш и заслужено спечели. Опитната българка взе бързо центъра на ринга и започна да диктува темпото. Тя търсеше боя, докато ирландката основно кръжеше около нея, което бе отчетено като пълно превъзходство в полза на нашата националка в първия рунд. 

Във втората част Каменова опита да бъде дори още по-активна и да движи съперничката си, вземайки отново превес в картите. Развой, който й позволи дори да се забавлява в третия рунд по пътя към победата.

Четвъртфиналът на българката с Лин Ю-Тин ще бъде на 4 август (неделя). Членът на тайванската делегация е сред най-коментираните имена в момента в Париж. Ю-Тин бе извадена на полуфиналите на световното първенство в Ню Делхи миналата година, след като не издържа тест за полова принадлежност, но сега бе реабилитирана от МОК. Решение, което се дискутира изключително много. Нашето момиче се би именно с Ю-Тин в Индия на четвъртфиналите, след което се стигна до въпросната дисквалификация и връчването на бронзовия й медал на Светлана Каменова Станева.

България настръхна! Ще бойкотира ли нашето момиче срещата с трансбоксьорката, ето отговора

 

Снимки Костадин Андонов/Startphoto.bg: