Скандалните състезателки по бокс Имане Хелиф (Алжир) и Лин Ю-Тин (Тайван) страдат от рядък синдром. Това написа феминисткият уебсайт Reduxx.

Става въпрос за Разлика в сексуалното развитие (Difference of Sexual Development DSD) - поредица от медицински състояния, които могат да бъдат идентифицирани още в ранните фази на бременността. При въпросния синдром гениталиите са нетипични по отношение на хромозомите.

Участието на Хелиф и Лин на Олимпиадата в Париж предизвика разгорещени дискусии. Едната от тях – Тин, може да бъде съперничка на Светлана Каменова Станева тези дни на Игрите.

Алжирката и тайванката бяха дисквалифицирани по време на световното първенство в Делхи (Индия) през март миналата година.

Бронзовият медал на Тин беше отнет и връчен именно на нашето момиче Светлана Каменова Станева.

Хелиф пък беше отстранена часове преди мача за златния медал, като организаторите - Световната боксова асоциация (IBA), се мотивират с повишени нива на тестостерон.

Тогава Алжирският олимпийски комитет (COA) реагира с твърдението, че дисквалификацията е част от заговор за лишаването на боксьорката от световната титла.

В настоящото изявлението се посочва още, че причините за високото ниво на тестостерон са медицински. 

От IBA подчертаха, че решенията са взети след "щателен преглед". Уточнява се, че нито една от боксьорките не е преминала тестостеронови тестове, а вместо това са били "подложени на отделен и признат тест", който е бил проведен на световните първенства през 2022 и 2023 г.

"Тестовете убедително показват, че двете спортистки не отговарят на необходимите критерии за допустимост и имат конкурентни предимства пред други състезателки". Резултатите от тестовете никога не са публикувани.

Боксовият турнир в Париж се администрира от МОК, който зачеркна IBA след серия корупционни скандали. Олимпийският орган реши да допусне Хелиф и Лин с мотива, че двете са жени "по паспорт" и няма доказателства за полова недопустимост.

Благодарение на ситуацията IBA нанася контраудар. "Различните разпоредби на МОК повдигат сериозни въпроси както за честността на състезанието, така и за безопасността на спортистите. IBA не носи отговорност за това, че МОК ни лиши от организирането на олимпийския турнир. При това - на фона на сериозни проблеми с управлението."