Мачът между обявената преди година и половина за мъж Имане Хелиф (Алжир) и Анджела Карини (Италия) продължи само 46 секунди. Италианката понесе два удара от своята съперничка и шокира всички, като се отказа от боксовия олимпийски турнир в Париж. Карини се оттегли от ринга и не поздрави Имане. Когато победителката се опита да я прегърне, италианката се дръпна. После падна на колене и се разплака.

БЛИЦ вече писа, че Имане Хелиф е една от двете боксьорки, които бяха допуснати да участват на олимпийските игри в последния момент, след като на световното през 2023 се получи обратното. Тогава те не издържаха теста за пол. Сега обаче МОК реши друго.

След мача, говорител на италианския отбор разкри, че приятели и семейство са казали на Карини да не излиза на ринга изобщо.

„Щеше да бъде по-лесно да не се появи, защото цяла Италия я молеше да не се бие от дни. Но Анджела беше мотивирана и искаше да го направи. Разбира се, на жребия, когато срещна опонента си, тя ми каза „не е правилно“ да играе срещу такъв съперник“, коментира Емануеле Ренцини – треньор на националния отбор на Италия по бокс.

 „Когато мачът започна, тя реши да спре. Отсече, че не иска да се бие. Опитах се да й кажа поне да стигне до края на първия рунд, но Анджела беше категорична“, добави Ренцини.

Веднага след края на  двубоя социалните мрежи бяха взривени от коментари от целия свят. Мнението си изказаха и редица световни личности не само в бокса, но и в спорта като цяло.

Над 90% от хората са категорични, че такива като алжирката не бива да бъдат допускани на олимпиади.

Говорителят на Международния олимпийски комитет (МОК) Марк Адамс реагира мигновено. Той защити решението, позволяващо на Хелиф и Лин Ю-Тин (Тайван) да участват в боксовата надпревара.

„Всички, които се състезават в женската категория, спазват правилата за допустимост на състезанието. Те са жени в паспортите си и е посочено, че е така. Несправедливо и обидно е двете да бъдат атакувани.

Олимпийският комитет на Алжир (COA) осъди „неоснователните“ атаки срещу Хелиф.