Грозен скандал между израелската и ливанската олимпийски делегации е избухнал преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Според "Асошиейтед прес" на израелските атлети не им е било позволено да се качат на автобус, на който имало ливански спортисти, очакващи да потеглят към стадион "Маракана" .

"Организационният комитет видя грубото поведение на шефа на ливанската делегация и незабавно уреди друг автобус за нас", заяви председателят на израелската олимпийска делегация Гили Лустиг, определяйки инцидента като "враждебен акт".

Треньорът по ветроходство Уди Гал каза, че началникът на ливанската делегация Салим Хадж Никола е блокирал с тяло вратата на автобуса и не е допуснал израелския отбор вътре.

Никола настоя, че е в правото си да не позволи на друг тим да се качи на автобус, резервиран за неговите атлети. "Помолих шофьора да затвори вратата, но водачът на израелския тим му попречи да го направи", каза Никола за ливанския вестник "Ан Нахар".

Измина десетилетие от войната в Ливан между Израел и групировката Хизбула. Конфликтът от 2006 г. продължи един месец, отне живота на около 1200 ливанци, включително стотици цивилни и на около 160 израелци, главно военни. Оттогава ситуацията по границата между двете страни е до голяма степен спокойна.