Легендарният бразилски хирург Иво Питанги е починал на 90-годишна възраст един ден, след като носи олимпийския огън в последния етап от пренасянето му до стадиона "Маракана". Питанги учи в Париж и Лондон и въпреки че припада на първата операция, на която присъства, успява да стане пионер на пластичната хирургия в Бразилия. Сред клиентите му има световни знаменитости, сред които е и моделът Наоми Кембъл.

Преди да стане известен, хирургът работи безплатно в помощ на жертвите на огромния пожар в град Нитерой през 1961 г. Стотици хора получават наранявания вследствие на огнената стихия, като някои от тях остават обезобразени.

"Виждах важността да спасявам животи, но изглежда никой не придаваше значение на стигмата при обезобразяването и как хората страдаха от това", обяснява лекарят в интервю за "Гардиън" от 2014 г. След като постига световни успехи, Питанги продължава да посвещава един ден всяка седмица, за да работи безплатно с пациенти, които иначе не биха могли да си позволят услугите му.

"Иво Питанги посвети живота си, за да помага на хората да живеят по-добре. Ще ни липсва", посочи след смъртта на хирурга временният президент на Бразилия Мишел Темер.