Сериозен скандал разтърси българския спорт дни преди откриване на Олимпиадата (5-21 август) в Рио де Жанейро. Става въпрос за повече от любопитен случай в колоезденето.

Обвиненията идват от резервата на България за Олимпиадата Николай Михайлов. Почти година след Обиколката на България състезателят предостави кадри на Нова телевизия, в които се вижда как колоездачът ни за олимпийските игри - Стефан Христов, използва скоростта на кола, за да се придвижи.

Заснетите кадри са по време на взимане на т.нар. бидони с вода по време на състезанията. Бащата на Николай Михайлов, който е снимал, твърди, че при подаването на въпросните бидони, Христов е бил теглен от автомобил при изкачванията на трасето.

"Всички тези хули и обвинения по мой адрес не могат да останат така. Имам чест и морал. Всеки един състезател има право да взема бидони без ограничение по всяко време на състезанието, като това става пред очите на съдиите. Не мога да повярвам, че ми отнеха шишето, когато тръгнах да го взимам. Аз исках да го взема това шише, а те ми го отнеха. И искам да попитам какво прави в тази кола бащата на Николай", коментира Стефан Христов, който ще представя България в Рио.

А ето какво се вижда на клиповете. В кадър е състезателят с номер 22 Стефан Христов, впоследствие определен за участник на Олимпиадата. На видеозаписа виждаме как от колата, която го придружава в състезанието по правилник, шофьорът подава бутилка с вода. Вместо да я вземе и да продължи обаче, Христов задържа няколко секунди и потегля напред. Случаят се повтаря.

Клип номер две - тук, шофьорът отново подава шише с вода, а състезателят го хваща. 10 секунди по-късно пуска бутилката без да я вземе. Доказателство, че това е кола, участваща по регламент в Обиколкато на Бъгария, е специалният стикер. Идеята на неутралната кола е да бъде в помощ на участниците - да получат вода и техническа помощ при нужда.

Ситуацията се повтаря и на третия клип. Стефан Христов печели Обиколката България и получава голям брой точки. А в началото на месеца Българската федерация по колоездене решава - който е спечелил най-голям брой точки през миналата година заминава за Олимпиадата в Рио. Първи е Стефан Христов, след него остава Николай Михайлов.

Трите клипа заснема Милко Михайлов, баща на резервата ни за Олимпиадата - Николай Михайлов. Именно Милко е бил в колата в качеството си на механик. "Аз нямам нищо против той да отиде на Олимпиада, но нека се докаже че е силен, нека покаже, че участва и че се класира на състезания от високо ниво. Аз лично срещу него нямам нищо против. Но начинът, по който той иска да изкара мен безморален, е малко смешен”, обяснява Николай Михайлов.

Николай не е участвал в Обиколка България, защото нямал право. Оспорва класирането на Стефан Христов заради неясни критерии за единствената ни квота за Олимпиадата.

От Българската федерация по колоездене отказаха коментар. Обясниха още, че в устава никъде не е записано за колко секунди колоездачът може да държи бутилката. И обясниха, че кадрите е трябвало да бъдат дадени още в края на състезанието на съдиите, за да се разбере има ли нарушение и ако да да се наложат санкции на Стефан Христов.

От своя страна Стефан не пожела да коментира създалата се ситуация.Той обеща да даде своето обяснение след края на Олимпиадата в Рио, но намекна, че става дума за лична вражда между него и Николай Михайлов. Той попита защо кадрите са показани чак сега, а не веднага след заснемането им.