Олимпийските игри бяха официално открити през изминалата нощ. Шоуто на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро плени цял свят.

Ето някои любопитни факти около церемонията по откриването:

*На церемонията присъстваха 37 държавни и правителствени ръководители. Това е значително по-малко в сравнение с 2008 година в Пекин, където пристигнаха 80 висши държавници.

*Състезатели от новопризнатите държави Косово и Южен Судан дебютираха на Парада на спортистите по време на Церемонията по откриването на Олимпиадата в Рио. Знаменосец на Косово беше джудистката Майлинда Келменди, а страната ще бъде представена на Игрите от общо осем състезатели в спортовете джудо, лека атлетика, колоездене на шосе, спортна стрелба и плуване. Маратонецът Гуор Мариал беше знаменосец на Южен Судан, в чийто олимпийски състав са включени трима лекоатлети.

*За първи път в историята МОК разреши на Сборен отбор на бежанци да участва на Олимпиада под олимпийски флаг. Знаменосец на делегацията беше родената в Южен Судан лекоатлетка Роуз Локониен, която се състезава в бягането на 1500 метра. Отборът на бежанците ще участва в Игрите с 10 състезатели в спортовете лека атлетика, джудо и плуване.

*Бразилската публика освирка бурно делегацията на големия местен съперник Аржентина по време на Церемонията по откриването на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Знаменосец на аржентинците беше баскетболистът Луис Скола.

*Делегацията на Нигерия премина през стадион "Маракана" с традиционните си тренировъчни екипи по време на Парада на спортистите на Откриването на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Причина за това стана, че специалните костюми за спортистите от африканската страна за Церемонията не бяха доставени в срок в Бразилия.

*Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун се включи във финалния етап на щафетата с олимпийския огън в Рио де Жанейро. Той пробяга 100 метра с факела, който предаде на 15-годишната хандбалистка Таиза Витория да Силва. Впоследствие Бан Ки Мун присъства и на Церемонията по откриването на Игрите на стадион "Маракана".

*Знаменосецът на делегацията на САЩ Майкъл Фелпс напусна преждевременно Церемонията по откриването на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Фелпс, който е рекордьор с 18 титли и с общо 22 олимпийски медала, напусна "Маракана" веднага след преминаването на американците в Парада на спортистите. Причината е, че той иска да почине по-добре преди предстоящите стартове по плуване. Със същия мотив Фелпс не се включи във всичките четири Церемонии по откриване на Олимпиади, в които е участвал досега.