Европейският клубен шампион Реал посреща градския съперник Атлетико в мадридското дерби от полуфиналите на Шампионската лига. Срещата на „Сантяго Бернабеу“ започва в 21:45 часа българско време и двата тима ще търсят добър резултат преди реванша. 

На 1/4-финалите Реал отстрани Байерн след 2:1 в Мюнхен и 4:2 след продължения на „Бернабеу”. В същото време Атлетико се справи с дебютанта Лестър след 1:0 в Мадрид и 1:1 в Англия.

„Кралският” клуб има за цел да пренапише историята и да защити трофея си в най-престижния европейски клубен турнир, след като през миналия сезон го спечели с победа именно над Атлетико на финала в Милано с 5:3 след изпълнение на дузпи. В редовното време и продълженията резултатът бе 1:1. През сезон 2013/14 двата тима също бяха на финала и тогава възпитаниците на Диего Симеоне също загубиха, но с 1:4 след продължения. Атлетико водеше с 1:0 до третата минута на добавеното време, когато Серхио Рамос изравни и прати двубоя в продължения. В тях "белият балет" вкара нови три гола и вдигна легендарната Десета. Година по-късно съперниците се срещат на четвъртфиналите. Мачовете тогава са изключително оспорвани и след общ резултат 1:0 „белият балет” продължи към полуфиналите.

Треньорът на „кралете” Зинедин Зидан няма да използва контузените Гарет Бейл, Пепе и Фабио Коентрао, които не попаднаха в групата за мача. В лагера на „дюшекчиите” Диего Симеоне също има кадрови проблеми, като извън сметките на аржентинеца са контузените Хуанфран, Хосе Хименес и Шиме Върсалко, но пък в игра ще се завърне Яник Ферейра Караско.

Съдия на срещата е англичанинът Мартин Аткинсън. Той е свирил четири мача на Реал (Мадрид) в евротурнирите, като и четирите са били визити. В тези срещи „белият балет“ е постигнал 2 победи (Цюрих и Шалке 04) и 2 загуби (Лион и Ювентус). Последната среща на британеца с участието на Кралския клуб беше на 5 май 2015 година, когато „бианконерите“ записаха домакински успех с 2:1 в първи полуфинал от Шампионската лига.

В същото време Атлетико (Мадрид) няма загуба в мачовете си, свирени от Мартин Аткинсън. „Дюшекчиите“ имат едно равенство (срещу Зенит) и две победи (Лацио и ПСВ Айндховен). Само срещата с „орлите“ беше домакинска за „червено-белите“. За последно английският рефер ръководи среща на Атлетико през есента (13 септември 2016 г.), когато тимът на Диего Симеоне спечели гостуването си на „филипсите“ с 1:0.

Реал (Мадрид) няма загуба на своя „Сантяго Бернабеу“ в Шампионската лига от 2015 година, а преди това от 2010 година насам само Барселона е успял да спечели като гост на "кралския" клуб в турнира. След загубата от Шалке 04 с 3:4 на 10 март 2015 година в 1/8-финален реванш 13 отбора са гостували на „Бернабеу“ - 13 победи за "белия балет" и 2 равенства с г.р. 37:7.

Резултат с изображение за real logoРезултат с изображение за аtletico madrid logoРЕАЛ (МАДРИД) - АТЛЕТИКО (МАДРИД)

Днес от 21:45 часа, пряко по bTV Action
Мадрид,
 "Сантяго Бернабеу"
Съдия: Мартин Аткинсън (Англия)

Вероятни състави:
Реал (Мадрид): Кейлор Навас, Даниел Карвахал, Рафаел Варан, Серхио Рамос, Марсело, Лука Модрич, Каземиро, Тони Кроос, Иско, Карим Бензема, Кристиано Роналдо
Контузени: Гарет Бейл, Пепе и Фабио Коентрао
Наказани: няма
Треньор: Зинедин Зидан (Франция)

Атлетико (Мадрид): Ян Облак, Филипе Луис, Лукас Ернандес, Диего Годин, Стефан Савич, Яник Ферейра Караско, Саул Нигес, Габи, Коке, Антоан Гризман, Кевин Гамейро
Контузени: Хуанфран, Хосе Хименес, Шиме Върсалко
Наказани: няма
Треньор: Диего Симеоне (Аржентина)

Баланс между отборите в Европа: 7 мача, 4 победи за Реал, 2 равенства и 1 успех за Атлетико, г.р. 10:5
Баланс между двата тима на „Бернабеу” в Европа: 2 мача, 2 победи за Реал

Реал срещу испански отбори в евротурнирите: 20 мача, 11 победи, 6 равенства и 3 загуби
Реал у дома срещу испански отбори в Европа: 7 мача, 4 победи, 2 равенства и 1 загуба
Атлетико срещу испански тимове в евротурнирите: 20 срещи, 8 успеха, 5 равенства и 7 загуби
Атлетико срещу испански тимове като гост в Европа: 7 мача, 1 победа, 2 равенства и 4 загуби

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
*Реал (Мадрид) може да стане първият отбор, който ще защити титлата си в турнира.
*„Кралският” клуб слага край на мечтите на Атлетико за трофей от турнира в последните три сезона – два пъти на финал и веднъж на четвъртфинал.
*Двата тима се сблъскват за пети път на елиминации или финал и четвърти пореден сезон на най-престижния европейски клубен турнир, като Реал е печелил всичките четири дуела досега.
*За първи път тимовете се изправят един срещу друг през сезон 1958/59 на полуфинал. Тогава си разменят по една победа – 2:1 за Реал и 1:0 за Атлетико, но тъй като не важи правилото за голове на чужд терен, се налага трети мач в Сарагоса, спечелен от „кралския” клуб с 2:1.
*Преди финала в Лисабон през 2014 година двата тима не се бяха срещали в Европа от 55 години.
*Финалът помежду им в Лисабон през 2014 година първи между отбори от един град в историята на турнира.
*Двата тима са се срещали общо 204 пъти във всички турнири – 103 победи за Реал, 51 успеха за Атлетико и 50 равенства.
*Реал е на полуфинал в турнира за седма поредна година – рекорд в тази надпревара.
*Това е общо 12-о участие на Реал на полуфинал в ШЛ – също рекорд и с едно участие повече от Барселона. При 5 от тези 12 случая Реал се класира за финал и във всички печели трофея.
*Иначе това е общо 28-о участие на Реал в полуфинал на КЕШ/ШЛ – 14 класирания на финал и 13 отпадания досега. Отборът има 2 продължавания в последните си 7 полуфинални дуела.
*Баланс на Реал в домакинствата при участие на полуфинал в КЕШ/ШЛ – 18 победи, 6 равенства и 3 загуби. „Кралете” са непобедени в последните си 5 домакинства на полуфинал – 4 успеха и 1 равенство.
*Баланс на Реал при гостувания на полуфинал в КЕШ/ШЛ – 5 победи, 6 равенства и 16 загуби.
*Реал е непобедим този сезон в турнира – 7 победи и 3 равенства. „Кралският” клуб спечели 30 от последните си 35 домакинства в Европа.
„Белият балет” за пети път ще играе полуфинал в Европа срещу испански тим.
*Реал е непобеден в последните си 7 мача срещу испанци в Европа от поражението от Барселона с 0:2 през 2011 година.
*Кристиано Роналдо има 18 гола в 27 мача срещу Атлетико.
*За Атлетико това е шесто участие на полуфинал в КЕШ/ШЛ – 3 класирания на финал и 2 отпадания до момента. Само в Шампионската лига – 4 победи и 1 равенство.
*От септември 2013 година „дюшекчиите” имат 10 победи и 6 равенства в 22 гостувания на международната сцена – всички 6 загуби са с един гол разлика.
*Атлетико има 5 отстранявания и 3 отпадания от испанци на елиминации.
*”Дюшекчиите” само веднъж са играли на полуфинал срещу испанци – 4:1 у дома и 1:0 като гости на Валенсия през сезон 2011/12 в Лига Европа.
*Реваншът ще бъде последения мач на „Висенте Калдерон” в евротурнирите.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА