Италианският имунолог Франческо ле Фоке изрази мнение, че срещата от осминафиналите на Шампионската лига между Аталанта и Валенсия може да е била катализатор за безпрецедентната епидемия от коронавирус в Бергамо.

Близо 40 хиляди фенове на италианския тим са пътували от Бергамо до Милано за срещата, която се проведе на "Сан Сиро" на 19 февруари и това може да е причина и за високите нива на разпространение и смъртност в града. В Бергамо само за последното денонощие са регистрирани 93 смъртни случаи, а от началото на епидемията бройката на починалите е близо 600 човека.

"Сигурно е, че е имало няколко големи катализатора за огромното разпространение на вируса. Мачът между Аталанта и Валенсия може да е бил точно такъв повод, тъй като беше емоционален мач в историята на клуба. Месец мина от тази среща, така че фактите си пасват. Хиляди хора са били само на няколко сантиметра един от друг, прегръщали са се и са показвали емоционалност. Всичко това доведе до голямо разпространение. Сигурен съм, че много хора не са искали да пропускат мача, независимо че са имало лека температура примерно. Подобно нещо сега би било немислимо", коментира Франческо ле Фоке.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!