ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Най-големият мач в европейския клубен футбол този сезон е след броени часа. Манчестър Сити и Интер се изправят един срещу друг на стадион "Ататюрк" в Истанбул във финала на Шампионската лига. Дуелът е от 22:00 часа.

"Гражданите", водени от Хосеп Гуардиола, са на крачка от мечтания трофей, който за момента е единственото отличие, което им убягва. Ако триумфира тази вечер, Манчестър Сити ще постигне златен требъл, какъвто до момента в английския футбол е записвал единствено Манчестър Юнайтед (1999 г.). 

Интер вече е печелил требъл - през 2010-а, откогато датира и последният успех на „нерадзурите“ в Шампионската лига. Toгава италианският тим, воден от Жозе Моуриньо, победи с 2:0 Байерн на финала, игран на "Сантяго Бернабеу" в Мадрид. Големият герой бе Диего Милито, който вкара и двете попадения. 

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

Интер може да се похвали с доста по-богата визитка от Манчестър Сити по отношение на отличията в най-престижния европейски клубен турнир. Тази вечер "нерадзурите" ще се борят за четвърти такъв трофей. Припомняме, че през сезоните 1963/64 и 1964/65 Интер отново беше на европейския връх.

Интересно е, че това е първи официален двубой между Манчестър Сити и "нерадзурите" изобщо. До момента двата тима са се срещали само два пъти в контроли. Те се проведоха през 2010-а и 2011-а, когато Сити и Интер си размениха по една победа с по 3:0.

"Гражданите" са на втори финал в Шампионската лига в последните три сезона. През 2020/21 тимът на Гуардиола отново бе считан за фаворит срещу Челси, но претърпя тежко разочарование след гол на Кай Хавертц, който донесе трофея на лондончани.

Ерлинг Холанд и компания загубиха само един мач от началото на февруари. Той бе в последния кръг на Висшата лига, когато „гражданите“ все още празнуваха титлата и не успяха да се мобилизират за срещата с Брентфорд (0:1). Сити премина по безапелационен начин през елиминациите на Шампионската лига, където се справи без проблем с Лайпциг, Байерн и Реал (Мадрид). 

Възпитаниците на Симоне Индзаги пък загубиха само едно от петте си гостувания в Шампионската лига този сезон (0:2 от Байерн). „Нерадзурите“ не могат да се похвалят с добри резултати срещу английски съперници, тъй като инкасираха поражения в три от последните си четири срещи срещу такива противници. 

Наставникът на Интер вече си извоюва прозвището Крал на купите, след като за седемте години в треньорската си кариера до момента изведе отборите си до осем финала, в които загуби само веднъж. 

Миланският гранд също се е устремил към требъл през настоящата кампания, след като вече спечели Суперкупата и Купата на Италия. Преди седмица пък Сити добави към Шампионската титла и трофея от Купата на Англия, след като победи във финала с 2:1 градския си съперник Манчестър Юнайтед. 

За Гуардиола това е четвърти финал в Шампионската лига в треньорската му кариера. Ако го спечели, испанецът ще се изравни по брой трофеи от надпреварата със Зинедин Зидан (3) и пред него ще остане само Карло Анчелоти, който има четири.

Последният триумф на Гуардиола в ШЛ датира отпреди 12 години, когато с Барселона с Лео Меси победи Манчестър Юнайтед с 3:1 в Лондон, носейки четвъртия трофей от най-силния европейски клубен турнир на каталунците. Оттогава мина много време, в което Пеп води още Байерн, а сега и Манчестър Сити, но успехът в Tурнира на богатите все му убягваше.

Интер

Манчестър Сити
МАНЧЕСТЪР СИТИ - ИНТЕР

Шампионска лига - финал

Днес от 22:00 часа
Истанбул,
стадион "Ататюрк",
Съдия: Шимон Марчиняк (Полша)
Пряко по bTV Action и MAX Sport 3

МАНЧЕСТЪР СИТИ: Едерсон, Уокър, Диаш, Аканжи, Б. Силва, Стоунс, Родри, Грийлиш, Гюндоган, Де Бройне, Холанд

ИНТЕР: Онана, Дармиан, Ачерби, Бастони, Дъмфрис, Барела, Чалханоглу, Мхитарян, Димарко, Джеко, Мартинес

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!