Съветникът по спортните въпроси на министър Красен Кралев – Гошо Гинчев, даде старт на седмото издание на Националните игри за трансплантирани и диализирани, които се организират от Министерството на младежта и спорта, Съюза на трансплантираните в България и Изпълнителната агенция по трансплантация. Тази година инициативата се провежда под патранажа на министър-председателя Бойко Борисов.

„Искам да изразя специална благодарност към Министерството на младежта и спорта и лично към министър Красен Кралев за бързата и адекватна реакция при осигуряване на средства за провеждане на националните игри”, каза Стоянка Ананиева – член на управителния съвет на Световната федерация на игрите за трансплантирани.

На официалната церемония по откриването в малката тренировъчна зала „Арена Армеец” присъстваха още Оливие Костел – президент на Световната федерация на игрите за трансплантирани, председателят на Съюза на трансплантираните в България Весела Настева, директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова и Николай Ишков – изпълнителен директор на „Арена Армеец”.

„От името на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и от мое име ви поздравявам за организацията на 7-мите Национални игри за трансплантирани и диализирани. Министерството на младежта и спорта подпомага това състезание, което създава мотивация в хората с трансплантирани органи и тези на хемодиализа за системно практикуване на физическа активност и спорт. Прекланям се пред вас, уважаеми състезатели, вие сте доказателство, че силата на човешкия дух може да преодолее всяко препятствие”, каза Гинчев в приветственото си слово.

Спортният съветник подчерта още, че лично застава в подкрепа на каузата за популяризиране информираността сред обществеността по проблемите на донорството в България като участва в Първия Международен футболен турнир в подкрепа на донорството.

„Аз и моите колеги футболистите Радослав Здравков, Георги Велинов, Методи Деянов, Адалберт Зафиров, Мартин Зафиров, Асен Букарев, Йордан Йорданов и Мартин Горанов с удоволствие се включваме във футболния турнир, за да защитим името на България и да помогнем на вашата кауза”, допълни футболният ас.

Жребият за турнира определи първия мач да се играе между отборите на Румъния и Турция. Срещата започва утре, 2 май, от 10,00 часа на стадиона в Национална спорта академия „Васил Левски”. България ще излезе срещу загубилия от първата среща отбор в 11,00 часа.

Паралелно с футболния турнир от 9,00 часа в НСА стартира лекоатлетическо състезание в дисциплините хвърляне на малка плътна топка, тласкане на гюле, спринт на 60 и на 100 м, а от 11,00 ч. ще започне индивидуална надпревара по бадминтон.

На национална база „Диана” в 15,00 часа ще се състои плувно състезание в дисциплините 50 и 100 м свободен стил, а за 16,00 часа е предвидено индивидуалното съревнование по тенис на маса.