В 10-ия кръг на шахматната Олимпиада при мъжете България загуби от Словакия с 1:3 точки. Жените паднаха от лидера Русия с 0:4 точки.

На първа дъска при мъжете бившият световен шампион Веселин Топалов с черните фигури загуби на 37-ия ход от словашкия гросмайстор Сергей Мовсесян. На втора дъска българският гросмайстор и бивш селекционер на българския национален отбор Кирил Георгиев с белите фигури направи реми на 40-ия ход с Любомир Фтакник. На трета дъска гросмайстор Александър Делчев с черните фигури загуби на 33-ия ход от словашкия гросмайстор Ян Маркос. На четвърта дъска Киприан Бербатов с белите фигури завърши реми с Томас Петрик.

След 10-ия кръг при мъжете България заема 30-о място във временното класиране с актив от 5 победи, 1 равна среща и 4 загуби и 11 точки. Лидер е отборът на Украйна с 18 точки.

На първа дъска при жените бившата световна и бивша европейска шампионка Антоанета Стефанова с черните фигури загуби на 34-ия ход от рускинята Татяна Косинцева. В останалите партии Маргарита Войска записа поражение с белите фигури от Надежда Косинцева, а Ива Виденова с черните фигури загуби от Алиса Голямова.

Мария Велчева с белите фигури пък отстъпи пред Валентина Гунина. При жените след 10-ия кръг отборът на България е на 11-ото място във временното класиране с актив от 6 победи, 2 равни срещи и 2 загуби и 14 точки. Лидер е първият отбор на Русия с пълен актив от 10 победи и 20 точки. Събота е почивен ден на шахматната Олимпиада, а в неделя ще се играе последният 11 кръг./БЛИЦ