Двамата борци, които са наказани за по 2 години за употреба на допинг - Красимир Кочев и Добри Иванов, най-вероятно са използвали лекарства за сваляне на килограми. Двамата са хванати още миналата година, но наказанието им стана ясно едва в сряда. Кочев, който е световен вицешампион по свободна борба от 2001 г., е дал проба със станзолол през септември, малко след световното в Истанбул през 2011 г. Иванов бе хванат с метандиенон и кленбутерол още през юли. Наказанията им изтичат през 2013 г., а за Кочев дисквалификацията със сигурност означава край на кариерата му.

Треньорът на националния отбор Симеон Щерев заяви, че Добри Иванов е използвал веществото флорантрил, за да сваля килограми. „Това не е допинг, но не ги оправдава. Има си начини за сваляне на килограми. Недопустимо е да се използват такива вещества. Борбата не е лека атлетика или плуване. Не са важни толкова мускулите, а тактиката и уменията”, обясни пред "7 дни спорт" специалистът.

Двамата така или иначе не влизаха в плановете на Щерев за олимпийската квалификация в София.

Днес националите ще имат състезания в Банско, които ще решат кой да участва в квалификацията, която започва в София е от 20 до 22 април в зала "Арена Армеец". За нея ще пристигнат 360 борци от 36 държави.