България ще е домакин на мача за световната титла по шахмат между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд (Индия), реши Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) на 80-ия си конгрес, който се провежда в Калитея, Гърция.

Офертата на Българската федерация по шахмат бе за 3 милиона евро, от които 2 милиона за награден фонд. Нашата страна бе представена от председателя на БФШ Стефан Сергиев, мениджъра на Топалов – Силвио Данаилов, и председателя на Инициативния комитет за провеждането на мача в България Мартин Батков.

Дуелът между сегашния първенец на планетата Ананд и претендента Топалов, водач в световната ранлиста, трябва да определи новия шахматен крал. Двамата ще изиграят 12 партии помежду си. При равенство победителят ще бъде определен след тайбрек, който предвижда 4 партии бърз шах.

Освен България, още Сингапур и Турция представиха оферти за организиране на финала.

"Българската оферта бе придружена с писмо от министър-председателя Бойко Борисов, с което той гарантира финансирането и организирането на мача. Писмото от г-н Борисов наклони везните в наша полза. След като документът бе прочетен в залата от президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов, всички гласуваха единодушно за нашата оферта", сподели Силвио Данаилов.

Мачът за световната титла ще се играе от 5 до 24 април 2010 г. в София. Председател на Организационния съвет ще бъде министър-председателят на България Бойко Борисов./БЛИЦ