България не успя да сформира състав и остана без отбор в конния спорт за олимпиадата в Рио. Нашите се надяваха един от двамата бразилци, които кандидатстват за гражданство, да вземе паспорт и да стане четвъртият състезател в тима. Останалите ни класни ездачи са Ангел Няголов, Росен Райчев и Ивайло Бонев. 52-годишният Пауло Стюарт обаче получи отказ, защото бил твърде стар.

"В нашия спорт най-добрите състезатели са на по-зряла възраст, но това не бе отчетено от съответните институции у нас, заяви Крум Рашков пред "Труд", зам.-председател на федерацията ни. - Всъщност ние вече 2 години чакаме бразилците да вземат гражданство. И така пропуснахме и последната квалификация.“

"Миналата седмица надпреварата в Словения бе спечелена от тима на Украйна, като нито един от 4-мата състезатели не местен. Там са двама германци, един унгарец и един италианец."

Така за ездачите ни остава сега да преследват само квоти в индивидуалните състезания в Рио. Нормативите се покриват до 31 май. От родната федерация се надяват другият бразилец - Фабио Лейва де Коща, да получи скоро български паспорт, за да се включи в турнирите. Засега неговата възраст, която е 40 г., не е пречка. Фабио продължава да поддържа форма по турнири, в които неизменно е в призовата тройка.

За последно български ездач скача на Олимпиада в Атина през 2004-а. Тогава Росен Райчев завърши 43-и в турнира по прескачането на препятствия.

Следващото състезание за националите ще е балканиадата в Гърция през септември.