Четирима състезатели - Йордан Йовчев, Еди Пенев, Велислав Вълчев и Ралица Милева ще представят България на световното първенство по спортна гимнастика, което ще се проведе през месец октомври в японската столица Токио. Последната въпросителна бе за Велислав Вълчев, който спечели четири от петте контролни състезания на националния отбор.

"Проведох пет контролни, като в четири от тях спечели Велислав Вълчев. Последното контролно бе вчера и отново той победи. Но продължават да се готвят Александър Батинков и Ярослав Вовк. Това е гимнастика и нищо не се знае", коментира за БТА Красимир Дунев, генерален секретар на федерацията и старши треньор на националния отбор. Батинков и Вълчев ще участват на турнир от Световната купа в Гент (Белгия) следващата седмица, а Батинков и Вовк - на Световна купа в Марибор (Словения) на 23-24 септември.

Президентът на родната федерация Йордан Йовчев участва в контролните състезания, но все още изпитва болки в рамото. "Той играе шест уреда. Травмата не е утихнала, но се бори. Еди Пенев също е добре, тренира. Ралица Милева тренира и също ще играе многобой", коментира Дунев.

Световното първенство е олимпийска квалификация за Лондон 2012 като всички медалисти получават квоти, както и най-добрият в многобоя и първите 8 състава в отборното класиране. Втората квалификация е през януари догодина в Лондон.
 
"Имаме реални шансове Йовчев и Пенев да са на финал съответно на халки и земя и дори да спечелят медали. Имаме трудна задача, но ще се борим за две квоти", добави Дунев.