Родната легендата на спортната гимнастика Йордан Йовчев ще участва на 17-ото си световно първенство след месец. По този повод списанието на международната федерация публикува интервю с него. Медията припомня, че 35-годишният Йовчев е дебютирал преди 20 години в Индианаполис (САЩ).

-Данчо, по колко часа на ден тренираш? Готвиш ли се през цялата година или си вземаш почивки?
-Не тренирам през цялата година. Обикновено се готвя усилено няколко седмици преди състезание. Вече не участвам в стартовете за Световната купа. Като председател на федерацията имам много административни ангажименти, а и на моята възраст трябва да пазя тялото си. Тренирам когато имам време, често късно вечер или през уикендите.

-Как се справя тялото ти с гимнастиката? Имате ли болежки и контузии или се чувствате като преди 10 години?
-Не е същото като преди десет години. През повечето време се чувствам добре, здрав съм. Имам късмета, че влизам в спортна форма много бързо. От известно време имам проблеми с единия бицепс. За съжаление ми пречи в подготовката на кон с гривни и се готвя най-малко на този уред.

-Ще участваш ли в многобоя на Световното в Токио?
-Да, ще трябва, защото само така мога да получа квота за Олимпиадата в Лондон.

-Можеш ли да учиш нови неща или залагаш само на стари умения?
-Залагам на старите си умения. С новите правила обаче трябва да се правят промени, които изискват и нови неща.

-Каква е твоята мотивация да продължаваш да се състезаваш. Някога вярвал ли си, че ще участват в турнири на близо 40 години?
-Главната ми мотивация е да помогна на българската гимнастика. Нямаме голям отбор и с мен шансът ни за Олимпиадата е по-голям. Вярвам, че ще вземем поне една квота. Никога не съм мислил, че на тези години ще се състезавам, но така се получи.

-Смяташ ли, че имаш шанс на най-силния си уред халките на Световното или Олимпиадата?
-Не знам. Ако трябва да съм искрен шансът ми за медал на Световното и Олимпиадата е 5-10 процента. Ще бъда подготвен по най-добрия начин и ще представя възможно най-доброто съчетание. Има много силна конкуренция. Китай, Италия, Русия, Франция и другите азиатски страни са много класни.

-Има ли Еди Пенев шанс за Олимпиадата и възможно ли е да вземе медал на земя от Световното в Токио?
-Лично аз смятам, че съчетанието му е много сложно и ако го изиграе добре може да вземе медал. Разбира се, ако вземе отличие, той ще получи квота за Олимпиадата. Най-важно за състезанията на земя е приземяването. Еди играе добре и на успоредка, но реално шансовете му са на земя.

-България загуби много от добрите си треньори. Ще последвате ли пътят на Русия и да върнете треньорите, които да работят с децата?
-Не вярвам да имаме такава възможност. Кадрово сме зле. Имаме малко добри треньори в провинцията. Един от най-известните ни гимнастици Красимир Дунев е главен треньор на националния отбор, но и мой заместник във федерацията.

-Готвите ли състезатели за Игрите през 2016-а и 2020-а?
-Имаме млади и талантливи момчета и момичета, но не мога да предскажа дали ще участват на следващите олимпиади. Ще направим максимално усилие да развием добре качествата им.

-Какви са задачите ви като президент на федерацията?
-Списъкът е много дълъг. В последните две години се занимавах с ремонта на националния тренировъчен център, който погълна два милиона долара. Това ми коства много усилия – преговори със спонсори, министерството на спорта, както и разговори със строителни компании. Преди две години ситуацията бе пълен хаос. Освен това като всяка друга федерация ние организираме състезания за деца и юноши, правим националните отбори в тези възрасти, работим с клубовете. Наистина имам много отговорности.

-Какви са амбициите ти за бъдещето?
-Да възродя спортната гимнастика в България, но затова ще ми трябва много време. Все пак вярвам, че сме положили основата.
*Заб. Интервюто за intlgymnast.com е взето от участника ни на Олимпиадата в Сидни през 2000 година Христиан Иванов.