НСА е новият шампион на България по хокей на лед, след като в третия решителен плейофен мач се наложи над първенеца за последните шест години Ирбис с 4:3 след оувъртайм (1:1, 1:1, 1:1, 1:0).

Успехът на „студентите“ дойде, след като през цялото редовно време в нито един миг не бяха водещи в резултата, а бяха догонващи и успяваха да изравнят. Емил Залеев донесе титлата на НСА с втория си гол в мача, който беше реализиран при числено предимство 3:42 минути след началото на продължението.

Двата отбора бяха без своите лидери Станислав Мухачов (Ирбис) и Станислав Кънчев (НСА), които получиха травми във втория двубой от финалната серия.

Решителната среща не започна добре за „студентите“, след като се наложи да направят принудителна смяна на титулярния си вратар Юри Грошев, който се контузи.

Резервата Иво Шипков обаче направи решителни спасявания и изигра ключова роля за титлата на тима си. Светлин Стоев и младият Петър Петков също се разписаха за победата.

Ветеранът Цветан Цветанов, Янаки Гачев и Мартин Бояджиев вкараха за Ирбис.

„Титлата е резултат на 5-6 години много труд и пот. Това беше целта ни от началото на сезона, но успяхме да я постигнем като отбор и едно семейство. Двубоят беше по-различен, защото ни контузиха вратаря. Не искам да казвам, че е умишлено, случва се в играта. Сега показахме, че можем да застанем зад резервния вратар Иво Шипков. Той е легенда на българския хокей! Целувам го и го прегръщам. Спечелената купа няма да ни спре, няма да се променим и ще се стараем да бъдем още по-силни“, коментира развълнуваният герой на новите шампиони Емил Залеев.

„Не се възползвахме от шанса, който получихме. Явно подценихме ситуацията, когато видяхме, че влиза в игра резервният вратар на съперника. Поздравления за НСА. Най-накрая някой ни свали от върха. Почваме да мислим за следващия сезон. Първо да видим кои играчи ще останат. НСА има трета петица от собствени юноши, до 2-3 години очакваме и ние да имаме такива играчи. Заедно със Станислав Мухачов бяхме шампиони 13 години. За мен е нещо ново да съм на второ място“, заяви капитанът на Ирбис Мартин Бояджиев.

ИНДИВИДУАЛНИ НАГРАДИ В БЪЛГАРСКОТО ПЪРВЕНСТВО
Голмайстор на първенството - Иван Ходулов (ЦСКА)
Най-добър вратар – Юри Грошев (НСА)
Най-добър защитник – Янаки Гачев (Ирбис)
Най-добър чужденец – Ник Ланг (ЦСКА)