ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

На властите в Русия явно им писна от постоянните изисквания и налагани ограничения. Затова една от най-видните фигури в страната и доверен човек на президента Владимир Путин излезе с официално изявление, което може да се приеме като истински ответен удар на опитите за извиване на ръцете на местните спортисти.

Както е известно, Международният олимпийски комитет преди два месеца обяви, че състезатели от Русия и Беларус може да бъдат допуснати до световните надпревари, но при спазването на строги условия. Едно от тях гласи, че въпросните спортисти не бива да са активни служители на военните и полицейските служби или на силите за сигурност. Според друга точка, всички спортисти трябва публично да осъдят започната от Русия война в Украйна. Сега обаче става ясно, че руснаците сами ще се откажат от завръщане в международните състезания и няма да позволят подобно извиване на ръцете.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

„Ставаме свидетели на огромен фарс, който опитват да представят като начин за завръщане на руските и беларуските спортисти на международната сцена. В световната общественост се създава мнението, че е настъпил момент на тежък избор. Поне колегите в Лозана се опитват да представят нещата по този начин. Олимпийската солидарност е един от главните принципи на олимпийското движение. Сигурен съм, че нашите спортисти добре осъзнават това. Искам да предупредя тези от тях, които имат намерение на пренебрегнат националната кауза пред собствените си интереси, че ще понесат цялата морална отговорност пред своите колеги, страната и историята“, заяви президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков.

Първата реакция на руските спортисти беше незабавна. Националният отбор на страната по фехтовка отказа да участва на предстоящото световно първенство в Милано (22-30 юли). Причината за това е решението да не бъдат допуснати три състезателки от „сборная“ – двукратните олимпийски шампионки София Великая, Яна Егорян и София Позднякова, които зачислени в състава на руските въоръжени сили. София Позднякова е дъщеря на Станислав Поздняков, който е четирикратен олимпийски и десеткратен световен шампион по фехтовка.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!