Швейцария победи Финландия с 3:1 и така си осигури второто място в група „А“ на световното първенство в елитната дивизия по хокей на лед, което се провежда в чешките градове Прага и Острава.

В срещата между двата тима трябваше да падне последната въпросителна за четвъртфиналите на шампионата. „Кръстоносците“ се нуждаеха от победа, за да изпреварят Чехия и да играят срещу Германия в елиминациите. Така швейцарците ще имат възможност да вземат реванш от немците за загубата си с 1:3 на четвъртфиналите преди година.

Кевин Фиала вкара две попадения и направи една асистенция за успеха. Андреа Глаусер също се разписа, а Нино Нидерайтер завърши с две голови подавания. Вратарят Акира Шмид отрази 15 удара. Йере Инала беше точен за Финландия, а Хари Сатери направи 23 спасявания.

В другия късен мач Швеция разби Словакия с 6:1 и завърши без загубена точка в група „Б“. Йоел Ериксон вкара два гола за „тре крунур“, които приключват на първо място в групата и на четвъртфиналите ще играят срещу Финландия.

Предварително беше ясно, че Великобритания (осми в група „А“) и Полша (последен в група „Б“) изпадат в Дивизия I Група „А“).

ЧЕТВЪРТФИНАЛНИ ДВОЙКИ
Мачовете ще се играят на 23 май
17:20 часа Канада (1А) – Словакия (4Б)
17:20 часа Швейцария (2А) – Германия (3Б)
21:20 часа Швеция (1Б) – Финландия (4А)
21:20 часа САЩ (2Б) – Чехия (3А)
* В скобите е посочено мястото на отбора в крайното класиране на съответната група