Спортните комплекси и съоръжения, стопанисвани от държавното еднолично акционерно дружество "Национална спортна база" (НСБ), може задълго да останат необезпечени с основни консумативи. Причина за това е обявеното вчера решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да отмени възложената обществена поръчка от страна на НСБ за доставка на продукти от първа необходимост, показа разследване на в. "Сега".

Решението за откриване на процедурата е взето от изп. директор на НСБ Велина Божилова и е обявено на сайта на Агенцията по обществените поръчки на 15 май 2013 г. (по времето на служебния спортен министър Петър Стойчев). В описанието е уточнено, че кандидатите могат да подават оферти по три обособени позиции - за доставка на хранителни продукти, напитки и захарни изделия и хигиенни и почистващи материали.

Спечелилият по първата позиция трябва да обслужва високопланинския комплекс "Белмекен" и базите "Спортпалас" във Варна и "Спартак" в Созопол; по втората - изброените три плюс зала "Арена Армеец София" и централното управление на НСБ в столицата; а по третата - изброените пет плюс националния стадион "Васил Левски", конната база "Хан Аспарух" и комплекса "Диана" в София. Изрично е упоменато, че не може да се предлагат оферти за доставка на консумативи за отделна база. Крайният срок за подаване на документи е бил 1 юли 2013 г.

След жалба от страна на един от кандидатите - "Панда-ИП" ЕООД, обаче КЗК спря изпълнението на поръчката с мотива, че има нарушения по Закона за обществените поръчки (ЗОП). В обявлението липсва основното изискване за конкретно количество и обем на необходимите продукти по трите позиции, а описанието на предмета е неизчерпателно.

"Липсата на ориентировъчни количества на конкретните артикули лишава участниците от възможност за адекватна преценка при определянето на единичните цени на стоките в ценовата си оферта", се казва в решението на КЗК. Освен това комисията е установила, че в изготвените от възложителя спецификации за хранителните продукти, напитките и хигиенните материали липсват важни характеристики за продуктите, а това води до "невъзможност участниците в обществената поръчка да изготвят и представят ценови оферти, съобразени с изискванията на възложителя".

Засега няма яснота колко фирми са закупили документация за участие в поръчката и кои са били печелившите оферти. А опитът на "Сега" да се свърже с отговорните фактори в НСБ вчера удари на камък - на телефоните в централното управление не отговаряше никой.