Джон Хигинс спечели Откритото първенство на Уелс по снукър за трети път в кариерата си. Той прибави в богатата си колекция своя 23-и трофей. На финала в Нюпорт 35-годишният шотландец надделя с 9:6 фрейма над своя близък приятел и сънародник Стивън Магуайър и влезе в историята като едва третия играч след Стив Дейвис (1994 г. и 1995 г.) и Рони О’Съливън (2004 г. и 2005 г.), който успява да защити титлата си от надпреварата.

След страхотната първа сесия, в която преобладаваха по-големите точкови серии, във втората двамата заложиха на тактиката. Магуайър водеше с 5:3 части, но преднината му бързо бе стопена във втората сесия. Хигинс стартира ударно във вечерния сеанс, печелейки четири поредни партии и включвайки и последната от първата сесия, те станаха общо пет. Магуайър можеше да съжалява за деветия фрейм, след като пропусна да реализира фреймбола си, а Хигинс не се поколеба и му открадна частта след игра по цветните за 4:5. Първото равенство във финалния мач дойде след халф-сенчъри брейк от 63 точки за трикратния световен шампион, като той отново наказа пропуск на противника си при серия от 48 точки.

Във фрейм номер 11 Магуайър записа срещу името си брейк от 44 точки, но сгреши "плант". Последва сейфти надлъгване, а по-младият от двамата шотландци си осигури и точки от три фаула на Хигинс. Дори и при това положение обаче 9-ият в света Магуайър не успя да спечели партията. С няколко визити на масата, разчистване до розова топка включително и най-добра серия от 37 точки лидерът в световната ранглиста поведе за първи път в двубоя – 6:5. С брейк от 75 точки Хигинс направи резултата 7:5, а след кратката почивка авансът му бе намален отново след 75 точки в актива на Магуайър. Шампионът от изданието през 2000 г. и 2010 г. се прояви с брейкове от 54 и 66 точки за 8:6 и така само един фрейм го делеше от поредния му триумф.

Драмата обаче предстоеше в последната партия на финала. Джон Хигинс осъществи брейк от 72 точки и на практика бе реализирал мачбола, тъй като противникът му се нуждаеше от два снукъра, за да мисли за оставане в битката за титлата. Магуайър обаче не се бе отказал и постави чудесен снукър, като така стигна до един от търсените два фаула. Броени минути по-късно, след нова порция снукъри, Хигинс отново направи фаул и интригата бе върната. И когато по всичко изглеждаше, че Магуайър няма да се предаде, самият той пропусна кафявата топка, а освен това направи и фаул с вкарване на бялата. Хигинс реализира кафявата топка и така сложи край на сблъсъка при 9:6 фрейма.

За успеха си новият-стар шампион на Уелс си заслужи чек в размер на 30 000 паунда, а Магуайър ще получи 15 000 паунда./БЛИЦ