ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Специалният докладчик на ООН Александра Ксантаки демонстрира подкрепата на организацията към Русия. Това стана по време на изявлението ѝ пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург. Тя обяви, че санкциите по отношение на спортистите от Русия и Беларус са грубо нарушение на правата на човека.

„Продължаващата забрана за участие на руски и беларуски спортисти въз основа на тяхната националност е в нарушение на принципите на универсалността и недискриминацията – два от фундаменталните принципи на правата на човека“, заяви Ксантаки.

„Тези санкции са резултат на смесването на поведението на държавите с тези на отделни личности. Именно това е забранено от международното право в областта за правата на човека“, допълни представителката на ООН.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

Както е известно, в края на февруари 2022 г. МОК излезе с официално обръщение към международните федерации и им препоръча да не допускат спортисти от Русия и Беларус до състезанията под тяхна егида заради началото на военните действия в Украйна.

В края на март тази година МОК промени частично позицията си и предложи на отделните спортни федерации да позволят на руски и беларуски спортисти да участват в международни надпревари, но при спазването на строги изисквания. Тези спортисти ще бъдат с неутрален статут и не трябва да са демонстриране на подкрепа към военните действия в Украйна и освен това да не са служители на различни силови ведомства и въоръжени сили.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК