Гърция изрази подкрепата си за кандидатурата на Истанбул за домакин на Летните олимпийски игри през 2020 година. Премиерите на двете страни двете страни дори подписаха договор за сътрудничество и обединяване на усилията в полза на кандидатурата на най-големия турски град.

Дълги години неприязънта беше водеща в отношенията между двете страни. Те стигаха почти до война на три пъти между 1974 и 1996 година и все още спорят за широк кръг от въпроси. В последните няколко години обаче се забелязва сериозно затопляне, проявяващо най-добре в областта на спорта.

Организационният комитет по кандидатурата на Истанбул за Олимпиадата през 2020 година обяви договорът за официализиран след края на срещата между турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и гръцкия му колега Андонис Самарас край Босфора в неделя и понеделник.

Гръцката столица Атина бе домакин на Олимпиадата през 2004 година, докато Истанбул се кандидатира за пети път, като за 2020 година ще се състезава срещу японската столица Токио и испанската Мадрид.

Турция и Гърция излязоха със съвместна кандидатура за домакинство на Европейското първенство по футбол през 2008 година, но то се проведе в Австрия и Швейцария.