Илиана Раева за пореден път взриви публичното пространство. Повод за изказването на председателя на федерацията по художествена гимнастика е скандалът от миналата седмица с оттеглянето на Симона Пейчева и изказването на Силвия Митева. Пейчева заяви, че не й е даден шанс да се докаже при завръщането си, а Силвия Митева индиректно обвини федерацията в отказ за съдействие в бъдещата й съдийска кариера.

"Пак скандал?! Ако ви попитам кои са предишните скандали, няма да ми ги кажете. Слушам ви", започна на шеста скорост Илиана Раева в предаването "Преди обед" на БиТиВи. Легендарната гимнастичка изобщо не сдържаше нервите си. На няколко пъти прекъсваше водещите, правейки им забележки.

"Симона Пейчева се отказа един път, отказа се втори път. Това е абсолютна лъжа. Управителният съвет гласува... затова, че е Симона Пейчева я допуснахме за състезание от категория "елит". Там съдийстват 32 съдийки от три комисии. Бяхме поканили съдии от чужбина. Това е нова практика, откакто станах президент. Тя се класира седма, разговаря с мен, казах й, че съм изненадана от много добрата й форма, но от съчетанието съм очаквала повече."

"Те нищо не казват (б.р. - има предвид Симона Пейчева и Силвия Митева). Федерацията?! Федерацията сме аз, Мария Петрова, генерален мениджър, генерален секретар Деспа Кателиева, международен отдел. Имаме Управителен съвет, съдийска комисия. Кой й пречи, кой?

След като сте ме поканили, ме изслушвайте. Както вашата телевизия има регламент и ние имаме регламент.
Регламентът има следното. Състезателките участват на два етапа, Симона Пейчева се класира първа на първия етап, но без шестте националки. Това тя на журналистите не го обяснява. На втория етап, когато участват всички, се класира десета. Има осем неутрални съдии и тя не се класира. След това тя заяви бомбастично, че има нещо, което ще взриви обществеността. Каза, че имала предложение от чужбина, което тя няма", допълни Раева по повод Симона Пейчева.

"Силвия Митева каза и заяви абсолютни и откровени лъжи.
Силвия Митева ми се обади по телефона и поиска среща да разговаря с мен. Покани мен и Мария Петрова на официален обяд, за да ни съобщи, ние не знаехме нейното решение. С безкрайни усилия...Много моля да не ме прекъсвате! Да стане ясно това, което Силвия каза. Благодари ни за всичко, което сме направили за нея, на мен и Мария Петрова. След това направи официална пресконференция, на която се отказа. Ние я попитахме: "Кажи какво искаш да правиш, към треньорска или съдийска кариера ще се ориентираш?" Каза, че предпочита да е съдия.

Един момент. Тя реши, че трябва да стане съдия. Ние я изпратихме на курс в Англия, който не можа да мине. Не успя да вземе. Не разбирате какво означава не мина курс?! Да, не го мина. След което ние я изпратихме на втори курс, защото имаше още един шанс. Взе последна категория съдия "бреве" четвърта категория. Така, така, виждам, че някой ви е подготвил, но не достатъчно добре. След което Силвия Митева инициира, че не е говорила с нас. Я пуснете или аз не чувам добре. Вие спорите с мен на тема художествена гимнастика, но ще го приема това нещо. Тя поиска да бъде съдия тази година. 4 години ние инвестираме в млад съдия - Рада Вражева, по същата схема, по която започваме да работим със Силвия Митева. Искаме да подготвим Силвия за Олимпиадата в Рио де Жанейро. Това е първият случай на съдийството...Мария Петрова мина целия курс, през цялата йерархия. Ние направихме реверанс за Силвия Митева.

На въпрос планирали ли сте да я пратите на състезания, Илиана Раева каза: "Да, естествено, но съдийската колегия решава на кое да състезание да я прати. Тя, ако иска да отиде директно да съдийства на Олимпиада, няма как да стане. Там има жребий."

"Искам да се знае ясно, от вашата трибуна заявявам, няма голям шампион на България, няма личност, която е работила в структурите на България, която си позволява да лъже за отношението на федерацията по художествена гимнастика. Докато аз съм президент, ще се казва истината! За Силвия Митева е направено твърде много. Ще има мъмрене или последно предупреждение. Ако вие не спирате да ме прекъсвате и ме изслушвате. Вие задавате въпроси и опитвате да отговаряте вместо мен. Аз ще искам тя да каже каква е причината да каже тези лъжи. Да каже истината, че поиска разговор с мен и й се обеща, че ще съдийства. Има неща, които не мога да кажа във вашия ефир, които са в полза на художествената гимнастика, какви жестове и компромиси се направиха Силвия Митева да стане съдия", каза още Илиана Раева.

На въпрос защо Силвия Митева е стигнала до националния отбор на по-късен етап от кариерата си, шефката отговори: "Сигурно е имало по-добри гимнастички. Вижте, ролята на жертвата върви. Силвия беше много толерирана в последните години. Нито съм била преди това президент или в съдийската комисия. Преди две години желаеше да отиде на всички състезания, те са повече от 7-8 до 9-10 на година, което са огромни средства на федерацията. Личното ми отношение към нея и майката...направила съм безкрайно много. Ако Силвия Митева се откаже след две години, ние проваляме целия олимпийски цикъл. Има правила, има стратегия, с които не е съгласна. Тя не приема начина на работа на федерацията, която иска да налага млади състезателки. Не мога да си представя, че някой спортист не приема правилата. За нея в момента се прави всичко, 6 хиляди лева струва само участието в двата курса за съдии. В ролята си на председател съм длъжна да защитя институцията. Дали ще бъде с мъмрене или да й се каже, че повече не трябва да бъде така, но тя продължава да бъде в нашата стратегия."

"Аз съм нервирана, когато някой лъже. Това е изключителна институция - българска федерация художествена гимнастика. Бъдете така добри да отразявате успехите ни. Защото миналата година имаме 11 медала от световни купи (б.р. - от тези 11 медала Силвия Митева е спечелила 7 (на световната купа в София има 5 медала (сребро в многобоя, злато на лента, сребро на топка, обръч и бухалки), 1 медал на Световната купа в Беларус - бронз на лента, 1 медал на Световната купа в Санкт Петербург - 3 място топка)./БЛИЦ