Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева направи новогодишно обръщение в края на отиващата си 2022 година.

"Уважаеми колеги,

Изпращаме поредната успешна година, в която българската художествена гимнастика прибави към богатата си колекция още една абсолютна световна титла на ансамбъла, сребърни и бронзови медали от Световното първенство за Стиляна Николова, две олимпийски квоти, златни, сребърни и бронзови отличия за Боряна Калейн, Стиляна Николова и Елвира Краснобаева от Европейското първенство за жени и девойки, европейска титла за България в отборното класиране, както и златни, сребърни и бронзови медали от световни купи и Гран При турнири.

Изпращаме една година с наситен държавен спортен календар, в който клубовете премериха сили и най-добрите се окичиха с шампионски титли.

Проведохме множество семинари на различни теми, селекции, сборни лагери за повишаване нивото на състезателите, изпити по спортно-технически нива, както и заседания на различните комисии по различни наболели теми и проблеми, които допринесоха за подобряване на нашата работа.

Успоредно с това продължаваме да развиваме и масов спорт, където бележим огромен ръст на участващи.

Смело бих искала да заявя пред вас, че равносметката ми за изминалата година мога да обобщя в едно изречение: Българската художествена гимнастика е най-успешният и проспериращ спорт в България.

Заслугата за това е на всички наши треньори, специалисти и разбира се на Българска федерация по художествена гимнастика.

Особено щастлива съм, че тази година България има нов член в Техническия комитет по художествена гимнастика на Европейска гимнастика в лицето на талантливата ни Християна Тодорова. Това е огромно признание за авторитета на българската художествена гимнастика в Европа и света.

Тази година беше много специална за всички нас. Чествахме една знаменателна дата - 70 години от създаването на българската художествена гимнастика.

Стотици наши спортисти, треньори, деятели, журналисти, спонсори и фенове бяха наградени със специално изработен плакет за случая. Беше издадена книга за историята на тези 70 години, написана от неповторимата Вера Маринова. Книга, която ще остане безценен пътеводител за бъдещите поколения.

България беше домакин на 39то световно първенство, което затвърди безапелационното организаторско умение на БФ по художествена гимнастика, оценено много високо от Международната федерация и за което получихме множество поздравителни адреси от света и България.

Независимо от поредната много успешна година за българската художествена гимнастика, ние не спряхме да търсим усъвършестване в страгегиите ни за развитие на всички нива. Смело отчетохме допуснатите грешки в работата ни на национално и международно ниво и предприехме необходимите промени за справяне с проблемите.

Вярвам, че това е единствения верен път за непрестанно развитие и постигане на значими успехи на българската художествена гимнастика.

След всичко изброено дотук е редно да отдам заслуженото и да благодаря на тези, без които нашата дейност нямаше да бъде възможна, а именно на държавата в лицето Министерството на младежта и спорта и на нашите спонсори.

На тях огромно благодаря!

Не мога да пропусна и невероятната подкрепа на нашите многобройни верни фенове!

Благодаря им и на тях!

Скъпи колеги,

Бих искала в навечерието на най-светлите празници да изкажа своята огромна любов към всички вас за вашата отдаденост, смелост и усърдие, които дарявате ежедневно на любимия ни спорт.

Карате ме да се чувствам толкова горда и толкова много ви обичам, че бих искала да прегърна всеки един от вас.

Бъдете здрави и щастливи със своята работа и своите семейства.

Нека новата 2023 година бъде здрава, мирна и благословена и нека Христовата вяра освети душите на всеки един от нас, за да станем по-добри! Весела Коледа и щастлива Нова година!"