Датчанинът Йонас Вингегор от тима на Йъмбо-Висма спечели за първи път в кариерата си Обиколката на Франция по колоездане, която се проведе за 109-и път в историята.

Двукратният шампион и защитаващ титлата си Тадей Погачар (Словения) е втори в генералното класиране, а трети се нареди Герайнт Томас (Великобритания), който спечели надпреварата през 2018-а.

25-годишният Вингегор стана първият датски състезател, спечелил най-голямото състезание в колоезденето след Бярне Рийс през 1996 година. Той завърши с 3:34 минути пред втория Погачар.

"Чувствам се невероятно. Най-накрая съм шампион, няма какво повече да постигна. Това е най-голямото състезание, което можеш да спечелиш. През цялото време усещах, че съм в играта и мога да споря за победата, но наистина почувствах, че ще спечеля след Отакам. Първо искам да отпразнувам победата, да си почина и искам да печеля още състезания", каза шампионът след успеха.

Вингегор, който беше втори след Погачар миналата година, на практика гарантира крайния си успех след силно представяне в планинските етапи.

Джаспър Филипсен спечели последния етап около Париж с финален спринт на легендарния булевард Шанз-Елизе.

Вингегор спечели и бялата фланелка на червени точки при катерачите.

При спринтьорите първи е белгиецът Ваут ван Аерт от Йъмбо-Висма. Погачар спечели крайното класиране при младите състезатели до 23 години.