Джанмарко Тамбери спечели световната титла в скока на височина с резултат от 2.36 метра по време на шампионата на планетата по лека атлетика в унгарската столица Будапеща. Това беше и единственото златно отличие, което липсваше в кариерата на 31-годишния италианец.

Американецът ДжуВан Харисън също завърши с 2.36 м, но ги преодоля от втори опит и така си тръгва със сребърния медал. Мутаз Есса Баршим (Катар) не успя да спечели четвърта поредна световна титла на открито, след като завърши състезанието с 2.33 м и бронзов медал.

Родената в Хаваите 25-годишна американка Лаулауга Таузага изненада звездите в женския диск, като спечели световната титла с резултат 69.49 м. Тя коригира личния си рекорд с впечатляващите 4 метра и грабна златото, което е първо за нея от голямо първенство. Таузага нанесе своя удар в петия опит, когато извести от първата позиция олимпийската шампионка от Токио 2020 Валари Алман от САЩ, чийто резултат от 69.23 м й стигна само за среброто. На трето място остана световната шампионка от Орегон 2022 Бен Фенг от Китай, която в последния си опит си направи лично за сезона, като прати уреда на 68,20 м.

Двукратната олимпийска шампионка и световна рекордьорка на 1500 метра Фейт Кипиегон спечели своето трето злато на открито. 29-годишната кенийка не остави шанс на съперничките си в последната обиколка, след като преди това финалистките бягаха в група, и се наложи с 3:54.87 минути. Етиопката Дирибе Велтеджи се пребори за сребърното отличие с 3:55.69 мин, а Сифан Хасан остана на третата позиция с 3:56.00 мин.

Олимпийският шампион от Токио Суфиане Ел Бакали защити титлата си в стийпълчейза (3000 метра с препятствия) от Орегон и в Будапеща отново се окичи с най-ценния медал. Мароканецът триумфира пред пълните трибуни в унгарската столица с резултат от 8:03.53 мин. Етиопецът Ламеча Гирма опита да му се противопостави, но силите му стигнаха само за сребро с 8:05.44 мин. Кениецът Абрахам Кибивот извоюва бронза с 8:11.98 мин.

След края на състезанието Бакали и Кибивот се хвърлиха във водното препятствие заедно с шампиона в скока на височина Джанмарко Тамбери, за да отпразнуват отличията си.